Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mia vann en plats på ”tjejplan” till solen

/
  • LYX FÖR EN SPÅRSVETSARE. 43-åriga spårsvetsaren Mia Hedlund tänker släppa alla tankar på jobbet och bara njuta av sol, värme och aktiviteter under veckan i Fuerteventura som är förstapriset i Mix Megapols tävling ”Tjejplanet”. ”Jag får nog ingen semester i sommar, så jag måste passa på att koppla av”, säger Mia som hoppas kunna ägna en del av tiden åt yoga.

Spårsvetsare Mia Hedlund, Gävle, byter dragiga tunnlar och banvallar mot en veckas sol och värme. Bland 50 000 nominerade knep hon en vinnarplats i Sveriges största radiotävling.

– Det känns som en verklig lyx och inget jag unnar mig annars, säger Mia.

Annons

Det var mamma Sigrid Hedlund som anmälde sin dotter till Mix Megapols tävling ”Tjejplanet” och så här skrev hon i sin motivering: ”Hon arbetar i en helt mansdominerad värld som spårsvetsare. Hon har inte haft någon semester på flera år på grund av att det är högsäsong på sommarhalvåret.”

Mia fick reda på att hon var nominerad och förra veckan höll hon sig beredd.

– Jag var hemma och målade fönster med radion på när jag hörde mitt namn läsas upp.

För att få komma med planet skulle hon ringa upp inom fem minuter – och det hann hon förstås.

Gry Forsell är reseledare

Resan går till Kanarieön Fuerteventura och 60 tjejer följer med inklusive program- och reseledaren Gry Forsell. På Playitas resort får deltagarna prova på cykling, golf, tennis, simning, dykning med mera. Det blir också fina middagar, utflykter, föreläsningar, överraskningar och en hel del avkoppling.

Svetsat järnväg i nio år

Mia Hedlund har svetsat järnvägar i nio år och har ända fram till nu varit Nordens enda kvinnliga spårsvetsare. Jobben finns över hela landet, så en spårsvetsare måste räkna med att ligga ute i perioder.

Mia arbetade vid Arlanda Express, snabbtåget mellan Stockholm och Arlanda, när hon började intressera sig för svetsaryrket. Efter en tids utbildning i Stockholm flyttade hon hem till Gävle, där hon fick höra talas om spårsvetsarinriktningen i skånska Ängelholm.

Trivs som spårsvetsare

– ”Sök, Mia”, sa mina svetslärare, så det är väl dem jag ska tacka för att det blev så.

Mia trivs bra med arbetskamraterna och friheten som jobbet ger, men visst finns det baksidor.

Slitsamt jobb

– Det är ett tungt jobb som sliter på rygg och knän och det tar hårt på det sociala livet.

Den dag kroppen säger ifrån kan Mia tänka sig att bli HMSQ-handläggare, det vill säga ansvarig för hälsa-, miljö-, kvalitets- och säkerhetsfrågor inom järnvägen. Men först hoppas hon att hennes specialkompetens ska ta henne ut längre i världen.

Vill jobba i Brasilien

– Det vore väldigt kul att jobba i Brasilien eller Chile och få uppleva något helt annat någon gång, säger Mia som sett många mil av svensk järnvägsräls.

Mer läsning

Annons