Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mikael cyklar hundratals mil för cancersjuka barn

/
  • Mikael Dolve på ett av många träningspass. Den här lördagen blev det 8,5 mil.

Mitt under den heta sommarsemestern sätter sig den förre Sandvikenbon Mikael Dolve på cykelsadeln för att cykla 130 mil. På en vecka ska han ta sig mellan Travemünde och Paris.

Annons

Det är ingen vanlig semestervecka i juli i år som väntar 45-årige Mikael Dolve. Tillsammans med ett 30-tal andra ska han i sju dagar cykla cirka 20 mil varje dag – allt för att samla in pengar till Barncancerfonden via det nordiska välgörenhetsprojektet Team Rynkeby. Varje år cyklar över 1 000 personer sträckan i olika lag, och pengarna som samlas in går oavkortat till barn med cancer och deras familjer.

LÄS MER: Fler och yngre barn kan få mer skonsam cancerbehandling

Mikael Dolve, född och uppvuxen i Sandviken men numera bosatt i Stockholm, sökte och blev antagen till Team Rynkeby Täby.

– Det var 3 000 som sökte och 1 600 valdes ut, och det känns helt fantastiskt att få vara med. Det är en sådan förmån att få vara en del av ett så pass viktigt projekt; att få bidra till att vård och stöd för drabbade barn och deras anhöriga utvecklas och förbättras.

Och Mikael Dolve vet vad han pratar om när det gäller cancer och hur sjukdomen påverkar en familj. När han gått ut Bessemergymnasiet sökte han till onkologutbildningen i Örebro och har i år arbetat i 20 år som onkologsjuksköterska. Under 15 av dem har han jobbat med döende patienter, både i deras hem och på sjukhem.

– Man känner en ödmjukhet när man får arbeta med människor som befinner sig i livets slut, att hjälpa varje individ utifrån dennes förutsättningar och stötta närstående under den tid som är kvar, säger han.

LÄS MER: "Plötsligt hade jag drabbats av mina tre värsta fasor"

Han får ibland frågan hur det är att jobba med något där döden ständigt gör sig påmind, och har ett kanske oväntat svar.

– Det är viktigt att inse att skrattet finns nära till hands hos människor som inte annat kan än att skratta åt eländet, eller snarare att de inser vikten av att skratta när situationen är som den är, och det är fantastiskt att få skratta med någon som har den humorn och insikten.

För Mikael är det inte bara att trampa på under resan, hans uppgift är även att ta hand om eventuella skador och småsår.

– Jag ingår i det medicinska teamet på resan, med två sjuksköterskor och en läkare, som ska hjälpa till om olyckan är framme. I våra servicebilar finns sjukvårdsutrustning och hjärtstartare.

Inför den minst sagt rejäla cykelturen har Mikael tränat hårt, det ställs höga krav på de som ska cykla och i vinter har det blivit många spinningpass och mycket styrketräning. De tränar med laget två gånger i veckan och två–tre gånger individuellt.

– Sedan ska vi hinna cykla 250 mil på landsväg innan avresan 9 juli från Travemünde. Det är ett krav som alla i laget måste uppfylla för att orka cykla.

LÄS MER: Gävle får stortävling i triathlon

Dessutom ska laget tillsammans cykla några lopp under försommaren, bland annat Siljan runt och Vätternrundan. Det kommer att bli mycket skavande på cykelsadeln, och på Team Rynkebys hemsida finns en artikel om hur man förebygger just "sadelsår". Men Mikael hoppas att resan ska ge mer än sår och ömmande muskler.

– Jag hoppas att resan kommer att ge mycket mer än skavsår och muskelvärk. Framför allt hoppas jag att vi som lag kommer att göra en resa som blir ett minne för livet och en möjlighet att utvecklas som människa tillsammans med andra.

Läs mer på Team Rynkeby Täbys facebooksida >>

Läs mer på Team-rynkeby.se >>

Mer läsning

Annons