Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En svår förlust för hembygdsrörelsen

/

Hembygdsrörelsen i Gävleborg, i Gästrikland och i Gävle har drabbats av en svår förlust. Göran Severin gick bort 9 mars, kort tid efter att han fyllt 75 år och verksam in i det sista. Så sent som 13 februari medverkade han vid ett boksläpp på Konserthuset, där han delade ut stipendier för ett stort bokverk om gästrikedanser.

Annons

Göran växte upp i Borensberg, nära Motala, studerade i Uppsala och kom som lärarpraktikant till Borgarskolan i Gävle 1967. Där blev han kvar till sin pensionering 2005, i nästan 40 år. Han undervisade i historia, svenska och filmkunskap och var en mycket populär och entusiasmerande pedagog. Skolans rektor fram till 1980, Hartwig Hermansson, ledde Gästriklands kulturhistoriska förening, där Göran avancerade från sekreterare till vice ordförande för att 1990 ta över ordförandeskapet.

Snart satt han även i styrelsen för praktiskt taget alla seriösa kulturföreningar i Gävle. I en intervju i lokalpressen på 70-årsdagen säger han sig vara medlem i omkring 30 föreningar. Bland dem var han ålderman i Gävle Gille, ordförande i Pensionärsuniversitetet i Gävle och vice ordförande både i Gästrike-Hälsinge hembygdsförbund och i Arkiv Gävleborg.

Han satt också som hembygdsrörelsens representant i Länsmuseets styrelse. Länge var han desssutom ledamot av den kommunala kulturnämnden. 2008 fick han Landstinget Gävleborgs kulturpris och Hedvig Ulfsparres minnesgåva, som är ett pris från Gästriklandsfonden.

Hans arbetskapacitet var unik. Enbart i länets kulturhistoriska förening skrev han, ordföranden, alla kallelser, protokoll och verksamhetsberättelser. Han hanterade ekonomin, till stor del baserad på gamla donationer och mer omfattande än många andra organisationers.

Han organiserade studieresor och var i 40 år redaktör för föreningens årsskrift och även annan bokutgivning – och cyklade, för att spara portokostnader, runt med böckerna till alla medlemmar han kunde nå. Inget dock utan att först rådgöra med föreningens verkställande utskott och försäkra sig om samtycke.

Göran gjorde aldrig någon stor affär av sig själv. Han var klok, ambitiös och plikttrogen och delade med sig av sin tid och sina kunskaper på ett generöst sätt. I hans stora vänkrets visste vi att vi alltid kunde lita på honom. Vi sörjer med hans familj.

Mer läsning

Annons