Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans Carsborg fick mig att bli journalist

/

Hans Carsborg, en av Arbetarbladets flitigaste sportskribenter under hela 1950-talet, har avlidit, 86 år gammal.

Annons

Gävles tidningar har i alla tider varit en plantskola för journalisttalanger och Hans Carsborg började tidigt. Samtidigt med pluggandet på läroverket i Gävle skrev han om sport i såväl Arbetarbladet som Norrlands-Posten och tvekade aldrig i sitt yrkesval när han så småningom tog studenten. Blev fast anställd på Arbetarbladets sportredaktion under den legendariske sportchefen Allan Synnermark och lockades sedan till Stockholm och Åhlén och Åkerlund och veckotidningsvärlden.

För skrivaren av dessa rader blev Hans Carsborg den förste inspiratören in i journalistiken. Jag var tio år, tillbringade varje ledig stund på Strömvallen där Carsborg sommartid också hann vara assistent åt den fruktade chefen Gösta Bladin.

Den bussige Carsborg såg mig springa runt Strömvallens kolstybb varv efter varv och började ta tid med sin fina klocka. Vi blev kompisar, jag fick veta att signaturen "Håce" skrev referat i Arbetarbladet och Norrlands-Posten och därmed var mitt intresse väckt. Jag var visserligen nästan sju år yngre än min idol men kunde han så kunde väl jag...

I oktober 1947 tågade jag först upp på Norrlands-Postens redaktion med ett färdigt referat i handen. Ingen hade tid med mig. Jag tågade uppför marmortrapporna till Arbetarbladets redaktion i stället. Där satt den cigarrökande sportchefen Nils Murgårdh och läste manus. Jag sa att jag kände Hans Carsborg. Murgårdh läste mitt lilla referat och nästa lördag hade han skickat mig till Kastvallen i Bomhus för att skriva om Huges match mot Stensätra...

Så började min journalistkarriär och den hade aldrig kommit igång om jag inte träffat Hans Carsborg. Min stora förebild försvann till Stockholm och där skulle jag själv hamna med tiden. Vi valde olika karriärvägar. Carsborg hamnade efter ett antal år hos Svenska Arbetsgivarföreningen  (SAF) på Blasieholmen. Signaturen "Håce" ingick nu i det stora mäktiga informationskollektivet som tyckte att LO börjat ta alltför stort utrymme i samhällsdebatten. SAF ordnade påkostade journalistseminarier där jag själv deltog några gånger som representant för Aftonbladet. Carsborg var med och drog i trådarna, vi hälsade och pratade lite om Gävle men vi kom aldrig in på Strömvallen och våra härliga möten i slutet av 40-talet.

Hans Carsborg gjorde så vitt jag förstått ett utmärkt redaktörsjobb på SAF men var samtidigt också mycket aktiv inom Rotary-rörelsen, särskilt dess internationella verksamhet. Jag hade planer på att återse honom efter alla dessa år, prata gamla minnen, om hur vi gemensamt såg Henry Eriksson träna på Strömvallen sommaren 1948, veckorna innan han skulle vinna guld på 1 500 meter i London-OS. Och berätta för Hans att det faktiskt var hans förtjänst att jag valde journalistiken. Tyvärr missade jag den möjligheten.

Sven-Oskar Ruhmén

mångårig medarbetare i Aftonbladet

och Arbetarbladets chefredaktör 1983–1986

Mer läsning

Annons