Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Majken var en tidig hipster

/

Majken Eriksson, Gävle, har avlidit i en ålder av 93 år. Närmast anhöriga är de fyra barnen med familjer.

Annons

Majken, född 16 september 1921, växte upp i Krylbo, Dalarna, som mellansyster i en stor syskonskara på tio syskon (nio systrar och – slutligen – en bror).

Hemmet var relativt välbärgat och bland annat utmärkte sig familjen genom att alla flickorna fick chansen att utbilda sig och ta realen, något som generellt sett bara var förunnat pojkar på den tiden. Detta var också något som Majken var stolt över under hela sitt liv.

Efter realen drömde Majken om att bli sjuksköterska och gick elev på sjukhuset i Sala (dit hon ofta cyklade de 3,5 milen från Krylbo).

Men en dag gick hon och väninnan Karin och såg distriktsmästerskap i friidrott. En av de stora lovande löparstjärnorna var en ung man som hette Henry Eriksson. Efter tävlingarna cyklade Majken ikapp honom på vägen hem – och de blev ögonblickligen förälskade.

Inte långt därefter, 19 år gammal, blev Majken gravid och framtidsplanerna ändrades. I stället för sjuksköterskeskola blev det giftermål och två döttrar föddes inom loppet av två år. När kriget var över värvades Henry till GIF. I värvningen ingick också en anställning vid brandkåren i Gävle och den unga familjen flyttade därför till Gävle där de snabbt fick många vänner.

Det kommande decenniet präglades mycket av småbarnsliv – en tredje dotter till föddes 1950 – och idrottsliv. Henry vann guldmedalj i OS 1948 och blev världskänd. Familjen följde med på idrottsläger och tävlingar. Henry var också borta mycket och tränade och tävlade – och Majken var hemma och backade upp.

På 1950-talet byggde Henry och Majken upp sin älskade sommarstuga på Norrlandet utanför Gävle, en plats som var Majkens stora hobby resten av livet.

Något annat som kom att prägla hennes liv var barnen. När de äldsta barnen var tonåringar föddes en son och hon var således småbarnsmamma under drygt 20 år av sitt liv. Och när sonen närmade sig tonåren började barnbarnen komma.

Majken var en extraordinärt närvarande mormor. Hon utbildade sig till barnskötare och blev sedan dagmamma åt fyra av de totalt sju barnbarnen. Som mormor var hon snäll, tålmodig och pysslig. Hon var vansinnigt förtjust i att spela spel och det spelade ingen roll om det var kunskapsspel där hon kunde briljera med sin allmänbildning eller enkla kortspel – allt var kul.

Som person var hon kunskapstörstande, nyfiken och öppen. Hon gillade att resa, studera språk och lära sig nya saker.

Det är slående att se att väldigt många av de hipsterfärdigheter som är stor trend nu, besatt Majken. Hon spelade instrument, satte surdeg, stickade, sydde, lagade mat från grunden, odlade ekologiskt, syltade och saftade och hade bikupor. Hade hon varit yngre hade hon varit trendigast i Gävle i dag. Och det hade hon definitivt gillat.

Terri Herrera 

Mer läsning

Annons