Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord Bernt Sandin och Ragnar Enevall

/

Amatörteaterföreningen Tors Hammare har under en sommarvecka förlorat två av sina förgrundsfigurer. Först inträffade det ofattbara att Bernt Sandin togs ifrån oss. En person som utstrålat kraft och energi var borta.

Annons

Under de sista tio åren hade Bernt blivit en förgrundsgestalt genom sin musikalitet och kunskap av texter.

Jag träffade honom av en tillfällighet då för tio år sedan och han undrade vad vi skulle göra nästa säsong.

– Vi funderar på Evert Taube.

– Då vill jag vara med, sa Bernt.

Hans insats i Evert Taube spelet är oförglömlig. Lika stor var han i vårt nuvarande spel, "Minnenas Café". Förutom sång och musik hade han förmågan att imitera kända aktörer, något som gav hans framträdande en extra dimension.

Vi kommer att sakna Bernt på scen. Vi kommer också att sakna hans praktiska kunnande. Få kan hantera hammare och såg som Bernt. Han ställde upp på alla byggjobb. Och hans tekniska kunnande var stort även när det gällde ljud och ljus.

Bernt Sandin, du var en person med många positiva sidor. Dina sjuttiofyra år borde ha blivit många fler.

Det är ofattbart att du är borta.

En vecka senare kom nästa dödsbud. Vår nestor, Ragnar Elevall, var borta.

Det var inte lika oväntat, men ändå mycket tungt. Ragnar var vår nestor, han var en eldsjäl som varit med från början. Jag minns så väl när vi satt hemma i köket och väntade på att vår förste regissör, Christer Dahlberg, skulle komma. En liten förväntansfull grupp där Ragnar var med. Det var starten för bygdespelet "Gästgivarn" 1983.

Ragnar var den mest rutinerade efter många år i Hofors Lyriska Teater. Han fick givetvis ta huvudrollen och gjorde en gästgivare med stor pondus – som dock var ganska liten bakom gästgivarmor Karin Blomberg. För övrigt fylldes scen av diverse amatörer och "vanligt folk".

Ragnar fortsatte sedan i huvudroller som "Brukspatron Fridell" och "Guden Oden".

Det finns många fina minnen kring Ragnar. Han var en synnerligen god vän som alltid var med och höll vår verksamhet i gång. Som den elektriker han var tog han också ansvar för den delen i vår scenverksamhet.

Två viktiga och omtyckta scenpersonligheter är borta.

Vi saknar er.

Från alla vänner i Tors Hammare.

Ingvar Persson

Mer läsning

Annons