Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord Else Nygren

Den 3 juni avled Else Nygren. Hon dog stilla i sömnen då morgonen rodnade. Moster Else, eller Essan Bessan som vi kallade henne, hann se många morgonar. När hon dog var hon 99 år, 10 månader och 27 dagar gammal. Ett långt liv som tog henne långt ut i världen och långt in i våra hjärtan.

Annons

Essan Bessan var en mycket glad och nyfiken person. Det gjorde att hon kom i kontakt med många människor och genom idogt resande många andra kulturer. Hon hann med att besöka de flesta kontinenterna med höjdpunkter som Kina, Nepal, Burma, Indien och Iran. Hon besökte de flesta länder i Europa och på 1940-talet gjorde hon tillsammans med sin man Bror en resa med Greyhound-buss över hela USA, från söder till norr. Den resan kostade för övrigt 700 kronor.

Engelskan fungerade fint, men det var framför allt tyska som var hennes andraspråk. Hon berättade bara för ett halvår sedan att hon ofta vaknade på natten och låg och funderade på hur ett ord stavades eller uttalades på tyska. Då, mitt i natten, kunde hon stolpa upp ur sängen för att slå upp i lexikonet.

Else Nygren kom till Gävle 1954. Då hade hon bott med sin man Bror i Kramfors i ett antal år och jobbat som mottagningssköterska på hans läkarmottagning. När han avled valde hon att flytta. Och det blev alltså Gävle resten av det långa livet.

I en lägenhet sex trappor upp på Staketgatan bodde hon sedan i alla år och hade ända in i slutet ytterst lite hjälp för att klara det dagliga. 99 år gammal bäddade hon fortfarande sängen varje morgon och skakade lakan och täcke på balkongen. När hon sista veckan i sitt liv tappade suget och inte längre ville gå upp på morgonen fick hon vara kvar i sin lägenhet även denna sista vecka. Det är vi oerhört tacksamma mot sjukvården för.

Moster Else var alltså en månad från att bli 100 år. Vi hade så smått börjat fundera på hur vi skulle fira begivenheten, men moster valde att avstå den födelsedagen. Hon tyckte inte att det var så märkvärdigt. Hon hade ju trots allt fått uppleva en hel hoper födelsedagar. En av hennes oändligt många släktingar, hennes systersondottersbarn Malva, förklarade för Else för ett år sedan: Nu ser du till att inte kolavippa innan du fyller hundra. För då får du brev från kungen ser du. Det där med 100 var kanske inte så märkvärdigt för Else. Hennes mamma Elin blev 106 år, så det fanns påbrå för att hänga med länge.

Else Nygren var välkänd på gatorna i Gävle. Under de sista åren blev promenaderna mer sällsynta och med den rullator som hon påtvingades från välvilliga släktingar någon gång under det 96:e levnadsåret. På en av dessa promenader på stan blev hon lite snurrig och ramlade. Den Gävlebo som då sprang fram för att hjälpa till fick veta hur det låg till: Jag blir lite yr numera. Man är ju inte 90 längre.

Det skrattades mycket och ofta på Staketgatan hos vår älskade Else. De skratten, den spirituella och livsbejakande Essan Bessan bär vi släktingar för alltid med oss. Vi, allstå de närmaste 32 släktingarna, saknar vår innerligt älskade moster Else så mycket. Och minns med glädje alla de år vi fick vara med henne och ta del av Essan Bessans humor och briljans.

Mer läsning

Annons