Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord Maj-Britt Ahlström

/

Maj-Britt Ahlström har avlidit i en ålder av 83 år. Hon är uppvuxen i Ytternäs-Furuvik, började sin skolgång i Ytterharnäs och därefter husmodersskolan i Skutskär.

Annons

Maj-Britt har arbetat i Skutskärs bokhandel och några år på stadsarkitektkontoret för arkitekt Wranér.

Sedan fortsatte hon utbilda sig till vårdbiträde genom Landstingets yrkesskola. Hon vakade på sjukhuset, har jobbat som hemsamarit hos två barnfamiljer som behövde extra hjälp, och fortsatte sedan inom hemtjänsten.

I sin ungdom var hon ledare för ungdomar i nykterhetslogen i Ytterharnäs. När hon flyttade till Gävle började hon med att hjälpa rörelsehindrade med bassängbad på Solängsskolan.

Hon blev medlem i Röda Korset i 1961 och gick utbildning genom Röda Korset som sjukhussamarit för Försvarsmakten. I Röda Korsets värmestuga hjälpte hon till med att servera en kopp varmt kaffe och smörgås och en pratstund. Intresset för Ungdomens Röda Kors (URK) kom när Birgitta Sedwall frågade om hon ville börja leda barngrupper tillsammans henne. Barnen/ungdomarna lärde sig första hjälpen, hemsjukvård, socialt, internationellt ,natur och miljö. Bland annat deltog barnen i luciatåg på Gävle fängelset i 11 år. Maj-Britts och Birgittas ledarskap gav många ungdomar möjlighet att få åka på olika internationella Rödakorsläger (bland annat till Tyskland, USA, Korea, Island, Finland).

1983 startades en barnvaktsutbildning i URK. Maj-Britt blev ansvarig för bokningen av barnvaktsuppdrag och ungdomarna satt barnvakt hos föräldrar som ville gå på bio, teater, sjukhusbesök, eller hämta på dagis när föräldrarna skulle bli sena från sitt arbete på annan ort och fick även uppdrag från socialen och polisen. Maj-Britt och Birgitta ledde en grupp förståndshandikappade (Tisdagsklubben) med olika aktiviteter och arrangerade en årlig dagsresa . 2011 hade Tisdagsklubben sin sista träff efter 46 år. Maj-Britt (Majsan) har aktivt ställt upp sedan 1975 som förstahjälpare och hjälpt många aktiva på travet, ishockey, friidrott, fotboll, motorcross, cykel, handboll, GD-GIF olympiaden, Gästrikerundan, cityfesten, Oringen invigningen av Öresundsbron och många andra idrotter och arrangemang.

År 2001 slutade Maj-Britt som ledare för Gävle/Valbo förstahjälpengrupp. Hon har varit aktiv folkdansare i Rillen. I mitten av 1990 flyttade hon hem för att sköta som sin far som fick Parkinson. Därefter har hon varit bosatt i Furuvik. Maj-Britt tyckte även om att pyssla med sina blommor i trädgården och att virka. 2009 fick hon en stroke, som gjorde att hon inte kunde vara aktiv längre, och hon fick hemtjänst. När hon inte kunde utföra något på huset eller i trädgården så fanns vännerna Birgitta, Dick och Britt som kom till hennes hjälp, samt grannar som såg till att infarten var fri från snö. Maj-Britt avled när sommaren var som vackrast. Tack alla vänner, grannar, Rödakorsare, idrottare och hemtjänst.

Birgitta Sedwall

Mer läsning

Annons