Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Tack för dina klokheter

/

Tänk så många minnen du gett till så många människor!

Annons

Genom dina finurliga serieteckningar, briljanta teatertexterna som ofta låg långt fram i tiden i tänkande. Du förde talan för både tjänste- och herrskapsfolk. Du gav dig in i storpolitiken och köksromantiken med samma självklarhet.

Det första spelet som jag deltog i, som du skrivit, hette ”Och dansen den går”. Dansbanan byggdes upp vid Gammelgården i Torsåker. Publiken kom och njöt av de ljuva tonerna och texterna som vi fortfarande sjunger.

Det var ett fantastiskt spel som handlade om din morfars kalkbrott och Sverige 1932 med klasskillnaderna och hur utvecklingen med bilar och vattenklosetterna tog fart. Det spöregnade nästan varje förställning men dansen den gick i tre år där du som tidningsskribenten Pegasen tog spelet framåt i varje föreställning. Du sade vid flera tillfällen att det var ditt favoritspel och det förstår jag.

I början av 90-talet smiddes planer på att flytta verksamheten till Gammelstilla i den gamla smedjan. Spelet som skulle spelas hette ”Ragnarök” där du spelade Mimer den vise.

Ett mycket välskrivet manus som skulle passa på vilken scen som helst i dag. Många tänkvärda ord om hur vi människor förstör vår värld på alla sätt med krig och miljöförstöring. Spelet var så uppskattat att det sattes upp igen 2004 med samma nerv och utspel av i stort sett samma ensemble.

1994 kom äntligen Kronblom upp på scenen, seriefiguren skulle få liv. Det syddes kläder och byggdes en scen som inte många teatrar skådat. Jag fick den stora äran att lära mig sminka alla klassiska karaktärer. Det blev så uppskattat att du skrev ett till Kronblomspel där du själv gestaltade Kronbloms bror Jäsper.

Jag glömmer aldrig den första premiären då publiken satt knäpp tyst i spänd förväntan, Kronblom låg på soffan med rumpan utåt publiken, ljuset gick på och lyste upp soffan, det var fortfarande tyst, sakta vände Kronblom sig om och mötte publiken för första gången. Det kom en spontan applåd från den andäktiga publiken när bilden av Kronblom stämde till punkt och pricka.

Så mycket det finns att minnas och skriva om – du och Inga-Britt var med på allt som hände i byn, riktiga premiärlejon!

Jag är oerhört tacksam över att ha fått förmånen att lära känna dig och fått ta del av dina texter och klok- heter.

Kulturen i Torsåker och Hofors blev så mycket rikare i och med att du drog igång Tors Hammare, och fattigare nu när inte du finns på plats. Men vi som är kvar ska göra så gott vi kan för att ta stafettpinnen och föra budskapet vidare med nya texter och nya spel.

Vi säjer som vi brukar…

”Putsa skorna ,vässa tungan, använd luft från hela lungan, folket väntar på vårt spel, skärpning vänner inga fel.”

Jag sänder mitt innerliga tack till dig och mina varmaste tankar till alla dina nära och kära.

Mer läsning

Annons