Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu har Keb slutat berätta om det han älskade – idrott

/

Keb Eriksson är sportjournalisten från lilla Bredbyn utanför Örnsköldsvik som blev läst i Calcutta och Sydney.
Hans resa i spalter och sajter var lika märklig och mäktig som de lag och de idrotts- och kvinnor han berättade om i främst sportkrönikorna under vinjetten "Kebs kommentar".

Annons

Keb, som står för Klas Eriksson Bredbyn för på den tiden var signaturer signum på sportsidorna, var sportchef på Gefle Dagblad i över 30 år.

Han kunde sitt Brynäs. Han kunde sitt Gefle IF. Och han kunde sitt Sandvikens AIK.

Och han kunde lyssna på en bra idé och det är därför som GD/GIF-olympiaden en gång startade och fortsätter sätta skolorna i friidrotts-feber varje vår i Gävle.

Framför allt är kanske Keb förknippad med Brynäs, eftersom han från att Gavlerinken invigdes 1967 såg varenda match där i över 40 år innan sjukdom satte stopp.

När Keb fyllde 50 år fick han en guldpenna av sin redaktion, med inskriptionen: ”För kommentarer”.

Han använde den. Ofta och flitigt. Både vänligt och med tryck. Men alltid med en kärlek till idrotten och åt att den skulle få plats. Ja, alla som ville skulle få plats på Gefle Dagblads sportsidor.

Och det här med Calcutta och Sydney... det är precis som det låter.

När Keb, med ålderns rätt, ville trappa ned och inte planera allt på GD:s sportsidor startade samtidigt GD:s Brynässajt.

Där fick Keb den plattform som gjorde att hans kunnande om Brynäs kunde användas i en dimension till nätets.

På Brynässajten fanns omedelbart Kebs Corner, där lagets supportrar kunde mejla och fråga, undra och fundera och där Keb ibland fick agera kurator när det gick dåligt för laget.

Brynässajten blev en succé, mycket tack vare Kebs aldrig sinande energi att berätta om Brynäs och att rätt skulle vara rätt ned till minsta periodresultat.

Många sportjournalister som gått vidare till större uppgifter har börjat med att lämna in referat till Keb Eriksson på GD:s sportredaktion, och många har fått knuffar i olika riktningar båda hårdhänta och välmenta.

Många vet att berätta om Keb.

Nu har han själv slutat att berätta om det han älskade så mycket, idrott.

Men han blev läst. Till slut över hela världen med internets hjälp.

Och att bli läst är det största och finaste en skribent vet.

Stisse Åberg

Sportkrönikör i Arbetarbladet och Gefle Dagblad

Mer läsning

Annons