Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillsammans får vi föra arvet efter honom vidare

/

Uppvuxen i Motala, kom Göran efter studier i Uppsala till Borgarskolan i Gävle 1967 där han blev en medryckande och omtyckt lärare i historia och svenska. Han kom att bli en folkbildare av numera sällan skådat slag.

Annons

Som ordförande i Pensionärsuniversitetet i Gävle presenterade han sakkunnigt och elegant veckans föredragshållare – oavsett om det rörde konst, litteratur, musik eller annat, spännvidden var stor. För alla med yrkeslivet bakom sig visade han på livets mångfald och rikedom och fick oss att glömma triviala bekymmer för det som är större och viktigare. Som ordförande och förlagsdirektör under många år i Gästriklands Kulturhistoriska Förening sörjde han för att landskapets alla aspekter belystes, alltifrån Gästrikeidrott till Gävlehistoria, i årsböcker, som han ofta själv distribuerade på cykel, en kulturens budbärare i dubbelt avseende.

Omfånget i Görans kulturella engagemang var remarkabelt. Han fick andra att skriva, han verkade för att vittnesbörd skulle bevaras i Arkiv Gävleborg, som Rotarypresident månade han om klubbens sociala arbete, han var en stöttepelare i föreningslivet och själv en utmärkt föredragshållare, som inte missade humoristiska poänger. Likt en världsvan estradör berättade han lika gärna om Bellman vid Gävle Drängars konsert som om bemärkta Gävlebor under sina kyrkogårdsvandringar, då han gjorde historien levande och stora åhörarskaror andäktiga. Hans nyfikenhet på kunskap var omättlig, han var mångsidig som en kulturens Leonardo da Vinci. Hur hann han? Ändå gav han aldrig ett jäktat intryck, hade alltid tid att lyssna på andra. Mobiltelefon ägde han inte, arbetsverktygen var av annat slag.

Hans hjärta klappade lika mycket för en flickskola i Kamerun som för sämre lottade hemmavid. Väl medveten om Görans många åtaganden tvekade jag att fråga om han ville bli sekreterare i Stiftelsen Adolf Grapes Minne, som delar ut ansenliga belopp till sjuka och humanitära organisationer – sålunda ingen sinekur. Göran tvekade inte och skötte även denna uppgift galant, lika intresserad av börsen som samvetsgrann i föredragningar och protokoll.

Göran var hedersledamot i Gästrike-Hälsinge nation i Uppsala och fick 2008 landstingets kulturpris. Så välförtjänt! Han deltog i sammanträden in i det sista med obruten vitalitet. Ingen kan axla Göran Severins arbetsbörda. Endast tillsammans kan vi försöka föra arvet efter honom vidare och på så sätt hedra vår gode vän och läromästare.

Tomas Attorps

Ordförande i Stiftelsen Adolf Grapes minne

Mer läsning

Annons