Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vännernas minnesord till Ingvar Henricson

/

Sjöfartshistorikern och kulturskribenten Ingvar Henricson, Gävle, har avlidit i en ålder av 71 år. Hans närmaste är barnen Ellen, Clara, Alexander och barnbarnet Ville.

Annons

Ingvar växte upp i Kågeröd och utbildade sig i Göteborg till civilingenjör och civilekonom. 1976 anställdes han som utredare vid Statens Institut för Byggnadsforskning i Gävle och arbetade främst med energi- och bebyggelseplanering.

Bosatt i en egenhändigt renoverad fiskarstuga intill Gävles gamla hamn utvecklade Ingvar en livslång passion för Gävles sjöfartshistoria. Han skaffade sig en unik kunskap om Gävles fartyg, deras rutter, ägare och besättningar. Han hittade källmaterial om deras öden genom ett världsomspännande kontaktnät med andra sjöfartshistoriker. Han hade en enastående förmåga att berätta sina skepparhistorier i kulturartiklar och rikt illustrerade böcker.

Vi lärde känna Ingvar hösten 1976 i Gävle där vi alla var nyinflyttade. Efter några år bildade vi ett fritidskollektiv i några gamla brukslängor i Brattfors, nära Ockelbo. Här kom vi och våra barn att tillbringa många härliga lov tillsammans med Ingvar och hans familj. Den stora gräsplanen framför längorna blev vår gemensamma lekplats och Ingvar var i sitt esse när han spelade fotboll med alla barnen, ständigt iförd sina trätofflor. På vintrarna deltog Ingvar entusiastiskt i den årliga Brattforsstafetten på skidor där barnen alltid vann över de vuxna. Han var en riktig lekfarbror, alltid villig att leka på barnens villkor.

På kvällarna berättade han gärna om sina många långresor under studieåren: om en skraltig bilresa genom Afrika, om magsjuka på loppiga hotell i Indien och om många andra spännande äventyr. Ingvar var en allvetare vars kunskaper spände över både teknik och humaniora. Han var en iakttagare med en ovanlig förmåga att komma ihåg detaljer om personer och platser. Som pensionär fick han möjlighet att ge sig ut på nya strapatser i Asien och Latinamerika. Han tog sig fram med buss och bodde på billiga vandrarhem, eller på golvet hemma hos gamla och nyvunna vänner. De långa humoristiska och träffsäkra reseskildringarna brukade han underteckna med signaturen den gamle backpackern.

Vi kommer att sakna Ingvar, hans underfundiga humor och överraskande kommentarer, men vi gläds över att han hann komma ut på nya äventyr innan han drabbades av sjukdom.

Mauritz Glaumann och Ulla Westerberg, Arne Kaijser och Ulrika Sax, Ingela och Tommy Månsson

Mer läsning

Annons