Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi lärde oss mycket av Vesa Välitorppa

/

Söndag 24 april fick vi ett sorgebud att vår vän Vesa Välitorppa hade avlidit efter en långvarig sjukdom.

Annons

Vi lärde känna Vesa 1977 när kärleken förde honom till Gävle från Västerås. Vi lärde känna en människa som var oerhört allmänbildad och en entusiastisk och kunnig föreningsmänniska. Vesa var ordförande i Gävle Finska Klubb i tolv år. Under den här perioden utvecklades verksamheten och föreningens medlemsantal steg till över 1 000 personer. Han deltog aktivt i många verksamheter, bland annat i vår amatörteater, i kören och var en flitig motionär.

Vesa var även aktiv i förbundsstyrelsen för Riksförbundet för finska föreningar i Sverige under många år och utbildade många medlemmar i föreningskunskap. Själva hade vi förmånen att delta i kurser för ordförande och sekreterare och de kunskaper vi fick av honom har vi haft nytta av hela livet.

Till sin profession var Vesa Välitorppa föreståndare för invandrarbyrån i Gävle i många år. Efter detta arbetade han som journalist på lokalradion i Gävle och Falun. Han var också egen företagare och hade jordgubbsodling i Finland under några år, och en översättningsbyrå i Gävle.

Vesa var en förebild och en god vän till oss. Han tog alltid ställning för dem som hade det svårt och ingenting var omöjligt för honom, han kom alltid på lösningar.

Vi hade många givande stunder med Vesa och hans fru Ritva när vi umgicks och diskuterade allt mellan himmel och jord och hans breda allmänbildning och kunskaper lärde vi oss mycket av. Vesa sörjs av familjen, vänner och släkten i Finland.

Elsa och Mikael Kontturi

Mer läsning

Annons