Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi minns Bo Brügge

/
  • Bosse Brügge och Kultur & Fritids chef Lars Sandberg i samband med namnbytet av Gavlestadion till Gunder Hägg stadion.

Gävleprofilen Bo Brügge har avlidit i en ålder av 77 år. På fredag sker begravningen i Eviga livets kapell.
"Bosse har betytt så mycket för många Gävlebor."

Annons

Närmast sörjande är sönerna Julius och Alexander. Bo, född den 3 december 1937, växte upp i Gävle och engagerade sig tidigt tillsammans med sin bror Bengt inom Gefle IF. Först som lovande löpare och därefter som ledare under många år. Bo träffade sin fru Kerstin under studietiden på lärarhögskolan. Paret flyttade hem till Gävle och Bo inledde sin långa lärarbana på Sörbyskolans högstadium. Han förestod även skolans bibliotek.

Bo Brügge var samtidigt en av de riktigt stora ledarprofilerna inom Gästrike friidrotten. Han var ofta ordförande i både Gästriklands Friidrottsförbund och i Gefle IF och erhöll därför Riksidrottsförbundets förtjänstmedalj i guld. Bo var initiativtagare till flera stora arrangemang. Hemlingbyterrängen, Allserien och Gästrike Cupen lockade många utövare. Många av oss äldre Gävlebor minns även de klassiska Julispelen på Strömvallen. Ofta med världsstjärnor som Ron Clarke och Kipchoge Keino, som lockade storpublik.

I början av 1980-talet tog han en välbehövlig timeout från friidrotten och engagerade sig i stället som rektor på Stigslundsskolan och som lokalpolitiker i fritidsnämnden.

Bo kämpade aktivt för en friidrottsarena på Sätraåsen, och fick igenom sin önskan 1983. Arenan gick först under namnet Gavlestadion och senare på Bosses initiativ omdöpt till Gunder Hägg Stadion, efter Gävles och kanske Sveriges främste idrottsman genom tiderna. Tusen och åter tusentals Gävleungdomar har där genom decennierna hört Bo Brügges röst i samband med invigningarna av GD/GIF Olympiaden.

Bo Brügges enorma samling av GIF-dokument finns numera att läsa i Folkrörelsearkivet. Det vore på sin plats att döpa utbildningssalen i nya friidrottshallen på Sätraåsen till Bo Brügge salen. En mötesplats för morgondagens unga ledare, tränare och funktionärer.

Mer läsning

Annons