Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi minns Thorsten med tacksamhet

/

Grundaren av kemiföretaget TA Chemistry AB i Söderfors, Thorsten Andersson, har efter en tids sjukdom avlidit i sitt åttiotredje levnadsår.

Annons

Han föddes i Forsbacka där han också tillbringade barn- och ungdomsåren. Efter flytt till Söderfors fick han anställning inom laboratoriet vid dåvarande Söderfors Bruk. I Söderfors träffade han sin tillkommande hustru Ulla och bildade familj.

Thorsten insåg snart vikten av att förkovra sig teoretiskt och fick tjänstledigt för studier vid STI i Stockholm och avlade där kemiingenjörsexamen 1966. Under studietiden stannade familjen, som utökats med tre barn, kvar i Söderfors och Thorsten fick veckopendla till Stockholm.

Han tillträdde nu en ny tjänst vid Brukets laboratorium men ville efter några år prova nya vägar. Flyttlasset gick till Borlänge och Thorsten anställdes inom FoU-verksamheten vid dåvarande Domnarvets Jernverk. Han stannade kvar där i tre år då han antog ett erbjudande från Avesta Jernverk och tillträdde en tjänst vid deras FoU-avdelning. Här ingick även kundservice och en hel del tjänsteresor till kunder över hela världen.

Han kom då i kontakt med korrosionsproblematik och inte minst vikten av att rengöra rostfritt och syrafast stål från oxider i svetsade konstruktioner. De kemiska medel, betpastor, som då stod till buds för ändamålet var inte alltid lämpliga eftersom de var viskösa och ofta rann av från objektet innan de hunnit verka på avsett vis.

Med sitt kemikunnande började då Thorsten fundera ut hur betpastan skulle kunna göras i geléform för att bättre stanna kvar på objektet. Efter en tids experimenterande fann han lösningen och trodde så starkt på produkten att han 1987 bildade företaget TA Chemistry AB samt förvärvade en lokal i Söderfors där utrustning installerades för produktion av den nya betpastan.

Produkten marknadsfördes i egen regi men också genom multinationella företag i svetsbranschen. Därigenom kom den att spridas över stora delar av världen. I och med att verksamheten utökades med andra produkter, bland annat ett patenterat betbad som avger betydligt mindre aggressiva gaser än konventionella bad, byggdes en ny, större, produktionshall som togs i bruk år 2000. De produkter som Thorsten utvecklat har funnit stor marknad och är mycket omtyckta av kunderna.

Privat har Thorsten haft stort litteratur- och musikintresse. Han deltog i yngre år i revyuppsättningar och trakterade såväl dragspel som gitarr. Fiske var en annan kär fritidssysselsättning som han gärna sysslade med vid stugan i Ängskär. Hans, med tiden, stora familj stod alltid i centrum och vårdades ömt och omtänksamt.

Vi som hade en arbetsrelation med Thorsten minns med tacksamhet en branschkunnig och seriös person med stort rättvisepatos.

Närmast sörjande är hustrun Ulla och barnen Michael, Viveca och Susanne med familjer.

Berthold Lundqvist

Mer läsning

Annons