Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mitt första jobb: Lili-Ann började sin karriär som piga

/

Lili-Ann Bivall berättar om sitt första jobb, där hon var piga åt en Stockholmsfamilj. En nyttig erfarenhet tycker hon, även fast det var hennes mamma som ville få iväg henne från huset.
I dag är Lili-Ann pensionär men lägger mycket tid på organisationen Frivillig i Sandviken där hon engagerar sig i integration och språkcafé. Hon har alltid jobbat med människor.

Annons

Lili-Anns egen berättelse:

För en lön på hela 75 kronor varannan vecka inkl mat och husrum tackade jag ja till mitt första jobb. Jag var 16 år, året var 1964. Över sommarlovet skulle jag arbeta som barnflicka sex dagar i veckan i en familj strax utanför Stockholm. Jag, en bortskämd flicka från landet som knappt kunde koka en potatis. Nu hade mamma klart bestämt att det inte gick att gå hemma en hel sommar och dra benen efter sig.

Familjen som via annons i DN behövde just min hjälp bestod av mamma, tillika hemmafru, pappa frisören och tre barn, 17, 8 och 4 år. Boendet i gamla Hagalund var pittoreskt, gammalt och slitet men en stor del av tiden vistades vi i ett litet sommarhus invid en badsjö.

Vilken roll skulle jag ha i den här familjen? Jo, jag förväntades kliva upp vid sextiden för att tillaga frukost och matlåda till mannen innan han åkte till sin salong. Därefter var det dags för utfordring av övriga familjen. Husets lilla piga fick ta hand om disken, bädda samtliga sängar, dammsuga alla rum och torka köksgolvet innan det var dags att ladda tvättmaskinen, stryka en del tvätt som torkat från dagen innan, hörde också till det nödvändiga. Det ingick till och med att stoppa strumpor som blev en ny lärdom.

I efterhand har jag skrattat mycket åt den underliga situationen. En familj med så stort städbehov, för det krävdes städning varje dag och en hemmamamma och vuxen dotter som kände sig tillfreds med att bli uppassade av en landsortsjänta och inte var det någon överklassfamilj heller men tydligen hade man råd. Med dagens penningvärde skulle lönen vara cirka 1700 kronor var 14e dag och cirka 12-13 timmars arbetsdag.

Flera gånger ringde jag hem till mamma och ville sluta men hon var envis och sa att livet kommer att bestå av motgångar så det var bara att bita i och lära sig och det gjorde jag.

Mer läsning

Annons