Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Monica, 76, firar 50 år med sin klädbutik i Tierp

/
  • Maria Sundelius Back och Monica Erikson har jobbat tillsammans på Moniques i 35 år.

För 50 år sedan öppnade Monica Erikson sin klädbutik Moniques i Tierp. Jubileet har firats med att Monicas stora idol sjöng på årets modeshow i Möbeln.

Annons

1965 kom Monica Erikson för första gången från Norrtälje till Tierp för att titta på en klädaffär som var till salu. Monica slog till och startade Moniques. Trots att hon inte visste att Tierp ens fanns och att hon fick en nedslående kommentar av en Tierpsbo, blev hon kvar.

– Det var en kvinna som frågade var jag kom i från, och när hon hörde att jag var från Norrtälje sa hon: "Då blir det inte lätt att komma in här i Tierp". Men jag blev väldigt väl emottagen här, berättar hon.

Under åren har butiken fått en stadig kundkrets, vissa kommer ända från Uppsala och Gävle. Och Monica tror sig ha receptet på varför många återkommer.

– Man får hjälp här. Vi är kända för att vara raka och säga vad vi tycker, kanske för raka, men hellre det än att de köper något som de inte passar i. Det blir ju dålig reklam för oss om de ser ut som "hej kom och hjälp mig".

Monica Erikson har sett många trender komma och gå, men svårast av alla var det så kallade sjömansmodet, klänningar med stora veckade kjolar.

– Alla ville ha det, men alla passade inte i det. Det är svårt att inte vara ärlig, men en som har storlek 48 var inte fin i det. Men de gick ut och var nöjda, det är ju huvudsaken.

50-årsjubileet firas bland annat med rabatterade priser i butiken året ut. Fast det stora firandet gick av stapeln på årets modeshow på Möbeln som fick extra stjärnglans. Halvvägs in i modevisningen äntrade nämligen Monicas idol Lill-Babs scenen, vilket var en rejäl överraskning för publiken.

– Först ropade vi in henne på scenen, och alla jublade, men det var jag som kom in först och mimade till låten "En tuff brud i lyxförpackning. Då blev det helt tyst. Men så kom Lill-Babs in, fast nere vid publiken, berättar Monica.

Monica Erikson fyller 77 år i januari men jobbar fortfarande i butiken några dagar i veckan. Men bara i sex månader till, för 1 juni nästa år lämnar hon och dottern Camilla (som har ägt butiken sedan 2005) över till Maria Sundelius Back som har jobbat på Moniques i cirka 35 år.

– Det känns fantastiskt bra att Maria tar över, det blir ingen skillnad i butiken, Maria fortsätter i samma anda.

Maria Sundelius Back tar över tillsammans med sin dotter Lisa, så Moniques fortsätter att vara ett familjeföretag.

Monica själv ska, nu när hon blir pensionär på riktigt, spela golf och resa. Och hälsa på i Tierp.

– Vi har kompisar där, så det blir att vi kommer att åka dit lite då och då. Sedan har jag sagt att jag kan hoppa in och jobba i butiken om det blir kris.

Mer läsning

Annons