Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När kyrkogården är som vackrast firar den 80 år

/
  • INGA VISSNA BLOMMOR. Inga-Britt Dalund, säsongsarbetare på Skogskyrkogården, har tidigare arbetat på Gamla kyrkogården vid Västra Vägen men föredrar lugnet och stillheten på Skogskyrkogården.
  • FINPUTSNING. Här vilar Ernst Karlsson, Mårtsbo-Slim. Hans sten finns bland de nedsänkta granitstenarna som Mariana Kahl sopar omsorgsfullt inför lördagens jubileum på Skogskyrkogården i Gävle.
  • HÖSTASTER OCH SILVEREK. Ewa Ansell har flera favoriter bland kyrkogårdens växter. Hon tycker om att göra fint och trivs med arbetet och gemenskapen i arbetslaget.

– Jag trivs otroligt bra med det här jobbet. Allt det vackra ger mig sån energi, säger Mariana Kahl, en av de 15 säsongsarbetarna som rensade, ansade, klippte och krattade inför Skogskyrkogårdens 80-årsjubileum i dag, lördag.

Annons

Två lag med säsongsarbetare, de flesta kvinnor, arbetar med varsin halva av Skogskyrkogården från sista veckan i april till slutet av oktober.

– Det är ett bra jobb. Att göra fint är kul, det är vår yrkesstolthet, men arbetet här har också en social sida. Ibland kommer människor och vill prata och då måste vi vara beredda att lyssna, säger Ewa Ansell, som jobbat på kyrkogården under drygt 20 säsonger.

Just nu är blomsterprakten som störst; begonia, aster, krysantemum, margurit, och gladiolus i alla färger lyser intill välklippta gräsmattor. Men inför allhelgonahelgen, kyrkogårdens mest välbesökta tid, ska allt vara borta.

– När blommorna är som vackrast tar vi upp dem, berättar Inga-Britt Dahlund med visst vemod.

Hon skördar tulpaner vid Sörby handelsträdgård när hennes arbete på kyrkogården ligger nere och underhållet sköts av ett mindre antal anställda. Andra i arbetslaget stämplar eller städar till exempel.

Mariana Kahl var förskollärare innan hon började på kyrkogården, men tyckte en dag att hon gjort sitt inom det yrket.

– Här njuter jag varje dag, oavsett väder. Jag är en riktig naturmänniska och gillar lugnet och avskildheten här. Och rätt som det är kan man få se en liten groda komma hoppande!

Mariana tar gärna en promenad på Skogskyrkogården när hon är ledig och hon kommer att närvara vid jubileet som börjar klockan 10 på förmiddagen i dag, lördag.

Allmänheten bjuds på kaffe och tårta. Arkitekt Olof Hirn berättar om begravningsväsendets utveckling och byggnader på kyrkogården och historieläraren Göran Severin berättar om bemärkta personers gravvårdar. Därefter blir det guidad kringvandring.

Mer läsning

Annons