Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När vi har slutat älska varandra

/
  • Att vårt behov av ritualer är stort är en vanlig uppfattning både inom och utanför kyrkan. Ritualerna markerar början på nya skeden i livet och ger avstamp inför kommande dagar. Men varför är det så svårt att hitta färdiga ritualer för skilsmässa och separation? Släkt & vänner frågade tre personer med erfarenheter både från den kyrkliga och den icke-kyrkliga världen.
  • Sven Hillert, rektor för Pastoralinstitutet i Uppsala, har skrivit en särskild skilsmässopsalm. Skilsmässor är också en del av kyrkans värld, tycker han.

Svenska kyrkan stöder i både lust och nöd. Men någon färdig rit för skilsmässa finns inte inom kyrkan.

– Många skulle nog vilja ha det, men det är svårt att säga var på vägen ifrån varandra riten ska ske, säger Sven Hillert, rektor för Pastoralinstitutet i Uppsala, som skrivit en särskild skilsmässopsalm.

Annons

Skilsmässa har en egen avdelning på Svenska kyrkans sajt på nätet. Reda ut eller börja om? är frågan som ställs i rubriken.

Kyrkans familjerådgivning erbjuder hjälp att klara ut motsättningar mellan makar. Samtal med en präst, enskilt eller gemensamt, kan vara ett alternativ. Men ibland blir skilsmässa den enda utvägen.

– Det kan finnas en tanke med att det inte finns en färdig rit, eftersom det är sällan de två inblandade är på samma ställe i processen samtidigt. Medan den ena känner sorg kanske den andra känner lättnad och lite senare kan det vara tvärtom, säger Sven Hillert.

Han har skrivit både text och musik till psalm 843 i det senaste psalmbokstillägget, en psalm om skilsmässa.

Sven Hillert har själv ingen erfarenhet av att bryta upp från ett äktenskap.

– Nej, jag är inte frånskild, men jag har ändå fått höra att min text är inkännande och rätt. Det är inte så svårt att föreställa sig smärtan vid en separation och leva med sina vänner i deras separationer.

Sven Hillert tycker att det är viktigt att se skilsmässan som en del av kyrkans värld; att kyrkan finns med också då en relation tar slut. Ett par som står inför en skilsmässa kan få stöd av en präst, var för sig eller tillsammans. Däremot tror Sven Hillert att det är svårt att skapa en skilsmässorit som passar alla.

– Riten måste vara enskilt utformad och skapas just i den stund som parterna säger att de vill ha den, säger han.

Sven Hillert har skrivit tre psalmer på relationstemat i senaste psalmboken.

– De handlar både om relationen till Gud och till varandra. Skilsmässopsalmen kan till exempel sjungas vid en gudstjänst på temat relationer.

Mer läsning

Annons