Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är det lättare att förstå danska

/

Klass 6 på Jernvallsskolan har sparat och gnetat i tre år för att kunna åka på skolresa till Danmark och hälsa på eleverna i Mejls skole. För fem år sen besökte danskarna Sandviken.

Annons

Solen skiner och klockan är fem på morgonen. Dags att kliva upp och göra klar matsäcken inför den tolv timmar långa resan till Danmark och Mejls skole på Jylland.

Är alla på plats? Vi ska träffas en halvtimme innan tågets avgång klockan åtta. Jo, alla 22 elever är på plats och ser glada och förväntansfulla ut.

Papporna Jesper Gullberg och Jan Fagerström och högstadielärare Bo Hedlund som är med på resan, får visa sina muskelstyrkor när all packning ska upp på tåget och hyllorna. Tåget rullar och vi är på väg! Första bytet blir i Stockholm och sen har vi drygt fem timmar att resa. Tåget rullar genom Småland, Skåne och sen öppet hav och vi åker över Öresundsbron. Tunneln under vattnet och vi är i Köpenhamn!

Sista tågbytet. Efter tre timmar saktar tåget in på perrongen i Esbjerg och vi möts av en välkomstkommitté med rödvita flaggor. Delar av klassens föräldrar möter oss och flaggar glatt oss välkomna och tar oss vidare med bil till Mejls-Orten-Tinghöj friskole rakt ut till den fina danska landbygden. Gästfriheten känns varm och hjärtlig och vi har nu nått fram till målet, som vi haft i tre år.

Vi hälsas hjärtligt välkomna av rektor Nils-Kristian Nörregaard som önskar oss en trevlig vecka, för han har inte glömt det fina program som danskarna fick vintern i Sandviken 2004.

Hela skolan stämmer nu in i morgonsang i aulan. En gammal dansk tradition som skolan vill bevara. Det känns ovant för oss, men vi faller så småningom in i sången.

Sen är vi välkomna till morgonmad. Därefter berättar vi om våra traditioner i Sverige och några flickor ur sjätteklassen lite om Danmark. Kommer vi att förstå varandra?

Men så är det dags med lite leg och idrott på skolgården, men att förstå reglerna på danska är inte lätt. Men här gäller det att kämpa mer än prata.

Efter lunchen åker vi ut till familjen Bruun på fotbollsgolf, en 18-hålsbana. Jätteroligt, men det tar en stund och vi blir lite möra i benen. Vi ger oss ut till Vesterhavet. Vinden och havet är mäktigt. Vi letar snäckor och ser på lämningar från kriget.

När vi ätit frukost promenerar vi till en bondgård med 250 kor. Där får vi se kor, kalvar och kattungar. Några i klassen får pröva att mjölka kossorna. När vi står vid mjölkmaskinerna och en ko ska mjölkas, händer det. Kon bajsar så det skvätter på oss! Någon fick till och med i ansiktet och håret. Men de flesta fick på kläderna. Det kommer vi att minnas väldigt länge!

Skjuts tillbaka till skolan för ombyte och en dusch. Sedan besöker vi en minkfarm med cirka 4 000 minkar och 1 400 minkungar. Där fick några av oss kiss på sig när vi höll i de små ungarna.

Vi tar bussen till simhallen i Varde och badar, efteråt går vi en vandring i staden, ser på målningar av en världskänd konstnär, Otto Frello, och äter dansk glass.

Dags att besöka Blue Water Shipping i Esbjerg som fraktar gods runt om i världen. Allt från toapapper till lyxfartygen i Karibiska havet till gigantiska vindkraftverk. Vi tar en tur i Esbjergs hamn och ser på alla fartyg.

Efter en snabb lunch med medhavd matpakke, beger vi oss till Vadehavscentret och ser filmen Stormfloden. Flodvågen som tycks dyka upp ungefär vart tionde år och tar med sig det mesta. Skrämmande hur svårt det är att skydda sig mot denna kraft. Bussen tar oss vidare till Vadehavet, vinden piskar och vi får se hur havet kommer tillbaka från ebb.

Snabbt vidare till Nordens äldsta stad Ribe med domkyrka från 1100-talet. Ett måste var, sa Gitte, att gå de 267 stegen upp i Borgartornet. Fantastisk utsikt och hissnande.

Dagen är inte slut än. Nu är det dags för dansk/svensk aften. Maten står rykande varm. Vi sjunger danska och svenska sånger och avslutar med springlekar.

Vindstilla, soligt och varmt. Vi tar bussen, fem mil bort, till Legoland! Jättekul! ropar alla. Bäst är piratbåten med vattenkanonerna, men vi tar en paus med att bygga ihop legofigurer som kan testa magnetism och en grupp testar robotar. Efter en härlig dag i Legoland är det

dags att ta farväl av våra danska vänner, vissa har blivit mer än vänner...

Vi hoppas på ett snart återseende. För nu förstår vi allt med hjälp av lite engelska.

De danska familjerna väntar på att få skjutsa oss till stationen i Esbjerg. Tolv timmar senare är vi på Gävle central. Veckan har gått snabbt. Danmark var ett kul/sjov land. Hoppas vi syns/träffas i vinter här hos oss.

Vi har fått uppleva en fantastisk vecka som avslutades med sol och lek och stoj. En mycket lyckad studieresa har det varit och det härliga var att höra ”nu förstår vi!”.

Ett fint vänskapsmöte.

klasslärare 6cd,

Jernvallsskolan

Mer läsning

Annons