Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu vet Sara hur groda smakar

/
  • DAGISBARN I CHIANG MAI. Varje torsdag arbetar Sara Samuelsen på ett dagis för barn från familjer som har det svårt på olika sätt. ”Varje gång vi har praktik där eller tittar förbi har barnen jättesvårt att släppa taget”, berättar hon.
  • Sara Samuelsson från Gävle tillbringar åtta månader som volontär i Chiang Mai i norra Thailand och delar med sig av sin dagbok från en vanlig vecka.

18-åriga Sara Samuelsen från Gävle ville göra något spännande efter gymnasiet. Efter en kurs vid Kaggeholms folkhögskola är hon nu en av fyra svenska volontärer som hjälper utsatta kvinnor i Chiang Mai i norra Thailand att få en yrkesgrund.

Kvinnorna, som är före detta prostituerade, tillverkar och säljer smycken och kort. Saras och de andra svenskornas arbete går ut på att hjälpa och umgås med dem, samt undervisa dem i engelska. En dag i veckan arbetar volontärerna på ett dagis.

Annons

MÅNDAG
Tidigt på morgonen, vaknar jag och de tre andra tjejerna av att nationalsången spelas. Vi är lediga fram till thailektionerna på eftermiddagen med Kruu La. Värmen är helt otrolig, vi duschar tre gånger under dagen. Senare kommer en av de thailändska tjejerna från kyrkan och frågar om vi vill äta thaimat med dem. Det tackar man verkligen inte nej till. Vi har en otroligt mysig kväll. Vi lär dem lite svenska och de lär oss lite thai. Maten består av friterade ägg med ris och någon köttgryta till. I morgon ska vi till Sunlightcentret, det ska bli spännande.

TISDAG
Vaknar upp utvilad. Jag tror att jag börjar vänja mig vid sängen här. Senare på dagen åker vi iväg med vår handledare Kristna, som är ansvarig för arbetet med de prostituerade kvinnorna. Vi åker till ett härbärge som hon också äger. Det är väldigt fint, omgivet av palmer. Sedan åker vi upp till centret, där vi träffar de olika kvinnorna som håller på att ta sig ur eller har lämnat prostitutionen. Jag kan inte säga alltför mycket, men vissa grejer gör en inte stolt över att vara svensk.

Vi lagar thaimat tillsammans, bland annat bläckfisk. De två små pojkarna som är med verkar ha just bläckfisken som sin favorit. En av dem plockar ur de små bläckfiskarna ur grytan och äter bara dem. Helt underbart att vara där. I morgon ska vi tillbaka dit och göra vykort. Nu ska jag duscha fötterna, de ser inte fräscha ut.

ONSDAG
I går kväll låg 200 baht på min kudde. ”Här har du pengar till en ny kudde” stod det på en lapp. Ingen har avslöjat sig, men jag vet vem det är. Äter en riktigt god frukost med färsk ananas. Sedan börjar jag och Sandra planera vår engelsklektion på Sunlight. Hittills har vi haft en lektion. De flesta kan ingen engelska, så vi börjar med det mest nödvändiga.

Grace, dottern till pastorn, vet ett jättebra lunchställe, väldigt enkelt men fint, ett av de finaste ställen vi ätit på i Chiang Mai hittills. De har ett vattenfall utanför och inne, eller vad man ska kalla det, är det väldigt fint på ett bohemiskt sätt.

På eftermiddagen har vi thailektion, ”di ma” säger jag bara. Den här natten somnar jag skönt på min nyinköpta kudde!

TORSDAG
Vi börjar dagen med barnen på dagiset. De är hur gulliga som helst och har en hel del energi kan man lugnt säga. Vid lunchen klockan tolv är vi ganska trötta, så vi lagar maten själva. Det blir nudlar med broccoli.

På kvällen åker vi till köpcentret i närheten, eftersom två av oss som inte åt tidigare blir hungriga. Jag och Sarah delar på en chokladkaka. När vi kommer tillbaka ska våra thailändska vänner precis äta. De frågar om vi inte också vill ha och det tackar vi inte nej till. De bjuder på en ganska stark rätt som jag smakar. Det visar sig vara groda. Först tror vi att de skojar, men det är verkligen groda! Efter maten åker två av killarna på grodjakt. Inget som händer varje dag i Sverige!

FREDAG
Ledig dag. När vi har sovit ut bestämmer vi oss för att åka in till Old City här i Chiang Mai, en stadsdel uppbyggd av gamla och nya tempel. I Old City Där bor många av Chiang Mais munkar. Templen och alla andra hus är väldigt vackra. Jag känner verkligen att jag är i Asien. Vi träffar på några munkar som vi sitter och pratar med i hela tre timmar. De har kontakt med en by uppe i bergen, som vi nog ska besöka nästa vecka. Efter det äter vi middag vid basaren och tar pannkaka med Nutella till efterrätt. När vi ätit får vi thaimassage och det är riktigt skönt. Sedan är vi så trötta att vi inte kan stå.

LÖRDAG
I dag undervisar jag barn mellan åtta och nio år. På dagens lektion gör vi hänga gubben, fast hänga elefant och hänga kyckling med förra veckans verb. Väldigt uppskattat! De har väldigt svårt med engelskan, eftersom lärarna i Thailand pratar thai med barnen på engelsklektionerna. Barnen får aldrig praktisera det de lär sig. Vi har en väldigt bra timme tillsammans.

SÖNDAG
Ingen mår särskilt bra när den här dagen börjar. Vi vilar i stort sett hela dagen. På kvällen får jag 40 graders feber. Ett tag funderar vi på att åka in till sjukhuset, men febern sjunker. Nu är alla mycket bättre, bortsett från att Sandras öga är uppsvullet, ungefär som en blåtira. Sandra är på sjukhus nu, men det är nog ingen fara med henne.

Uppdatering efter dagboksveckan:

Bara någon dag efter söndagen blev det stor översvämning i Chiang Mai. Vi drabbades inte, men åkte ner till The Night Bazaar när översvämningen hade lugnat sig och där var det vatten upp till knäna på bilvägarna. Tv-reportrar och fotografer var kvar i området.

Nu är staden precis lika full av liv som innan och det kryllar av människor på marknaden.

Vi blev alla friska, sakta men säkert. Sandra blev helt bra i ögat.

Mer läsning

Annons