Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny kyrkoherde vill kombinera tradition med förnyelse

/
  • Mottagande. Anita Jonsson är Årsunda församlings nya kyrkoherde. Vid sin sida har hon kantorn Mattias Wennberg som också är nyanställd. På söndag blir de mottagna av biskop Ragnar Persenius.
  • Tradition och förnyelse. Kyrkoherde Anita Jonssons främsta uppgift blir att bygga en verksamhet som vilar tradition och förnyelse. Den nyanställde Kantorn Mattias Wennberg kommer bland annat att leda barnkören.
  • Nygammal. När Anita Jonsson fick tjänsten som kyrkoherde i Årsunda kändes det som att komma hem. Tidigare arbetade hon som diakon i Björksätra. Närmast kommer hon från en tjänst som kyrkoherde i Jämtland.
  • Altartavla. Årsunda kyrka innehåller flera vackra verk. Altartavlan är ett av dem och byggdes i Antwerpen på 1510-talet.
  • 1200-talet. Årsunda kyrka har byggts ut i omgångar. Den ursprungliga delen byggdes på 1200-talet. Predikstolen är från 1678.

För Anita Jonsson, som är ny kyrkoherde vid Årsunda församling, blir en förnyelse av verksamheten den viktigaste frågan.
– Men traditionen är också viktig, säger hon.

Annons

Vid sin sida har hon 20-årige Mattias Wennberg, ny kantor vid församlingen.

Båda tas emot av biskop Ragnar Persenius i Årsunda kyrka på söndag.

Årsunda kyrka byggdes på 1200-talet, men det har inte gått att bestämma vilket år den stod färdig.

Anita Jonsson, ny kyrkoherde vid Årsunda församling, fascineras av medeltidskyrkan. Hon berättar att hennes största utmaning blir att bygga en verksamhet som vilar på tradition och förnyelse.

– Kyrkan blir centrum för den utåtriktade verksamheten och det gäller att uppfatta vad som händer i omvärlden på samma gång, säger hon.

Hur verksamheten ska förnyas är för tidigt att säga, men när församlingen slås ihop med Österfärnebo församling 2010 kommer det att leda till förändring.

– Det blir kul att gå ihop med en annan församling, vi blir fler personer som arbetar tillsammans, säger Anita Jonsson.

Skolan är en viktig del i det utåtriktade arbetet. Barnkörverksamheten är en annan viktig del och den ansvarar 20-årige Mattias Wennberg för. Han är församlingens nya kantor och talar varmt om kyrkoorgeln.

Den byggdes av Johan Niklas Cahman 1714 på beställning av Ovansjö församling och köptes av Årsunda församling 1789 för 222 riksdaler.

Anita Jonsson och Mattias Wennberg tillträder officiellt sett sina tjänster på söndag. Det är då mottagandet av dem sker och biskop Ragnar Persenius vid Uppsala stift är den som leder mottagandet.

Anita Jonsson är spänd inför ceremonin eller välkomnandet som hon också kallar det.

– Det blir ett stort pådrag och det ska bli skönt när det är över, säger hon.

Närmast kommer hon från en tjänst som kyrkoherde i Jämtland, men hon är nygammal i Sandviken. Förr arbetade hon i Björksätra som diakon och det känns som om att komma hem, säger hon.

Hon planerar att hålla gudstjänster själv. Hon och två andra präster ska dela upp dem mellan sig.

Mattias Wennberg är också fascinerad av kyrkan. Han nämner bland annat triumfkrucifixet från 1200-talet, altartavlan som byggdes i Antwerpen på 1510-talet och kyrkomålningarna.

– Det var tur att man kalkade över målningarna på 1700-talet, annars hade de kanske inte bevarats så väl, säger han.

Mer läsning

Annons