Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya trenden efter döden – personlig plats för askan

/
  • Ett stenröse på en askgravlund. På stenarna sitter små namnskyltar på de avlidna vars aska är nedgrävd på området.
  • NYA TRENDER. Staffan Lundstedt, kyrkogårdskonsulent, berättade om trender på kyrkogårdarna på ett seminarium på trädgårdsmässan i Älvsjö.
  • FÖR URNOR. Ett kolombarium är ett gravvalv med nischer där askurnor förvaras. Ovanligt i Sverige, men vanligt utomlands. Bilden från ön Burano i Venedig.
  • BLOMMOR RUNT. En kyrkogård i Danmark där man bestämt att gravstenarna ska vara höga eftersom man ville ha höga blommor omkring.

Individualismen är på frammarsch även på kyrkogården. Den anonyma minneslunden sjunker i popularitet, i stället efterfrågas personliga askgravlundar och askgravplatser.
En annan ökande trend handlar om att sprida den avlidnes aska i vatten, skog eller fjäll. Tillbaka till naturen och det ursprungliga.

Annons

En miljömedvetenhet och längtan till naturen som i Nordamerika och Tyskland har gått så långt att man har så kallade naturliga begravningar (natural burials) i orörd natur. Det berättade kyrkogårdskonsulent Staffan Lundstedt på ett seminarium på Trädgårdsmässan i Älvsjö.

Från Tyskland har det till och med kommit förfrågningar om att få köpa mark i Sverige för att kunna erbjuda ”naturliga begravningar” här. Men det enda som är tillåtet i Sverige är att sprida askan efter en avliden person i naturen. Man måste dock först ansöka hos länsstyrelsen.

– Antalet ansökningar ökar år från år. Ännu är de en försvinnande liten del av alla 90 000 begravningar som sker under ett år, men trenden är klar, menade Staffan Lundstedt, som tror att naturliga begravningar kan vara något som kommer att efterfrågas även i Sverige.

På flera ställen i USA finns det också begravningsplatser under vattnet längs kusterna. Askan efter de avlidna gjuts in i betong och urnorna kedjas fast på sjöbotten. Sen planteras vattenväxter på området som så småningom blir som ett rev.

Minneslundar känns identitetslösa och därför har i stället askgravplatser eller askgravlundar blivit allt mer efterfrågade. Dessa askgravar blir personliga eftersom en liten namnskylt antingen finns där urnan är nedgrävd eller på en mur intill. Områden kräver också mycket mindre skötsel eftersom man antingen inte tillåter utsmyckningar eller så får det endast vara en liten blomma.

I Gävle har det funnits sådana områden på Skogskyrkogården sen 1950-talet, här kallas det för allmän urnlund. Efterfrågan på sådana gravplatser ökar stadigt, säger kyrkogårdschefen Patrik Blomberg.

– Många vill veta var den anhörige är begravd, man vill ha en bestämd plats att gå till. Däremot vill man inte hålla på och sköta graven, antingen för att man inte har tid eller för att man inte bor på orten.

Ett annat alternativ som finns på ett fåtal ställen i Sverige, men som är desto vanligare i utlandet, är ett kolumbarium. Det är ett gravvalv med nischer när urnorna med askan efter de avlidna förvaras. I varje nisch brukar det finnas plats för minst två urnor. Namnet kommer från latinets columbarium, duvslag.

Mer läsning

Annons