Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyanlända fick se Gävles smultronställen

/

Vad finns bortom stadens hank och stör? Det ville Rotary visa ett 50-tal nyanlända vänner, elever på SFI och deras familjer.

Annons

Gävles fängslande industrihistoria, Norrlandets utveckling och kustens smultronställen stod på programmet denna soliga dag, 7 maj, då sommaren gjorde sitt intåg.

Ingen kunde klaga på upptakten. En riktig bamsegädda i Testeboån tävlade med Gefle Manufaktur och Kronobränneriet om uppmärksamheten.

Vår excellenta guide, Gunnar Lidfeldt, erinrade i en historisk tillbakablick om Lerviks herrgård och dess undergörande Tre- faldighetskälla innan vi svängde in i Gävle Hamn, där dess vd Fredrik Svanbom visade på tidens snabba förändringar med containertrafik och dagliga tåg med flygbränsle till Arlanda.

Sedan Engeltofta, Norrlandets praktfullaste byggnad, beundrats och Bönans fyr och lotsstation inspekterats intogs lunch på Bönan kafé.

I Utvalnäs lockade Marskärsudden till vandring och besök. Barn och vuxna spred sig längs stranden, kläder fladdrade i den friska vinden, vågorna rullade brusande in mot stranden, några klev upp på klippblock, andra vilade på stenar – en anslående syn med nästan bibliska dimensioner. Det var som om människor på flykt hade kommit till det förlovade landet. Flera tänkte kanske tillbaka på farlig seglats över Medelhavet, nu kunde de på säker strand njuta av stundens skönhet och behag.

Avslutningen stod inte inledningen efter. På ön Skalan i Harkskär välkomnades vi av Eileen Thormodsen (till vardags hornist i Gävle Symfoniorkester) med käcka toner på jakthorn och av Kerstin Monk som berättade om ön och dess historia.

Mer läsning

Annons