Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oskar Igeland, 17 år, mitt i klimatmötet

/

Han är redan politiskt aktiv, men ville veta mer om klimatfrågan. Då drog Oskar Igeland från Österfärnebo till klimatmötet i Paris i en vecka.
– Det blev några turbulenta dagar, berättar han när han har kommit hem igen.

Annons

17-årige Oskar Igeland läser samhällsprogrammet med mediainriktning på Borgarskolan i Gävle.

Han är även med i Ung Vänster, och har ett stort intresse för politik, samhällsfrågor och sociala frågor som rasism, klasskillnader och feminism. Men han tyckte inte att han hade samma engagemang för klimatfrågan. Det ville han ändra på och bokade en bussresa till Paris för att vara med vid klimat- mötet COP21.

7 december åkte Oskar från Österfärnebo mot Paris tillsammans med sin pappa och runt 120 andra svenskar. Resan ordnades av organisationerna Klimataktion Sverige och Latinamerikagrupperna.

LÄS MER: Första globala klimatavtalet klubbat

Väl hemma igen tycker han att han har lärt sig mer och kommit till fler insikter.

– Jag har lärt mig mer konkreta fakta om klimatet och förstått hur illa det verkligen är. Jag har också fått en bättre bild av förhållandet mellan stat och folkrörelse, att stat och polis även inom demokratier undergräver folkrörelser mer aktivt än man kan tro.

– Att demonstrationer förbjöds på grund av risk för terror köper inte jag. Julmarknader och fotbollsmatcher var tillåtna fast de borde ligga i samma riskzon för terror. Demonstrations- förbudet är censur, tycker jag.

Under de fem dagarna han var i Paris var det fullt schema hela dagarna.

– Olika miljöorganisationer ordnade bland annat föreläsningar och panelsamtal i en stor gammal fabrikslokal. Det var väldigt intressant. Varje morgon var det också möte i svenskgruppen.

LÄS MER: Gävlebor på plats i Paris för att filma klimataktivister

Det som många av de tillresta miljöaktivisterna hoppades på var att det skulle ges tillstånd för demonstrationer. Efter terrordåden råder förbud mot demonstrationer i Paris, men förhandlingar mellan miljörörelsen och polisen för att få dispens pågick i flera dagar.

– Till slut, på fredagskvällen, blev det klart att det fick hållas två demonstrationer på lördagen, en vid Triumfbågen och en vid Eiffeltornet.

Oskar var med på båda, och det blev en häftig upplevelse.

– Det var kraftfullt. Jag har bara varit med på mindre demonstrationer förut. Pappa sms:ade att jag inte skulle gå längst fram för polisen skulle göra gripanden, så då gick jag längs fram så klart, jag ville se vad som hände och fotografera.

Var du inte rädd att vara med efter terrordåden?

– Jag var mer rädd för poliserna som gick med vapen än ett nytt terrordåd. Jag förstår att polisen tror att de har en lugnande effekt, men det tyckte inte jag, de skapade en spänd stämning det var lite obehagligt.

LÄS MER: Så blir framtidens väder i Gävleborg

Själva klimatavtalet som de deltagande länderna skrev på ger Oskar inte mycket för. Det är för få konkreta lösningar och han tror inte att politikerna kommer att kunna lösa det på egen hand.

– En social gräsrotsrörelse kommer att rädda klimatet, inte politikerna. Miljörörelsen måste breddas, fler måste organisera sig för att pressa politikerna. Det positiva med avtalet är att alla länder skrev på och att man nämner 1,5-gradersgränsen, även om ländernas konkreta åtagande leder oss mot ungefär 2,7 grader och katastrof.

Själv ska Oskar nu jobba för att miljöfrågan kommer mer i fokus.

– Jag ska sprida ordet, prata med vänner och de som är nära mig om det här. Miljöfrågan måste upp på agendan.

Mer läsning

Annons