Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Paris, här kommer Gävletjejerna!

/
  • På väg. Poppi Shamirany, Beatrice Fernqvist, Isabelle Bylund och Lina Bryskhe har stöd av varandra under au pairtiden i Paris och tänker träffas ofta, även om de samtidigt är pigga på nya bekantskaper. Alla hoppas få ordentligt flyt på franskan. ”Det är bra att träna med barnen, då gör det inte så mycket om det blir fel.” Foto: Ulrika Rudberg

Fyra vänner lämnar Gävle för ett år som au pairer i Paris. I morgon söndag lyfter planet med Poppi Shamirany och Isabelle Bylund och ett par dagar senare följer Beatrice Fernqvist och Lina Bryskhe efter.

Annons

– Det pirrar ordentligt nu!

Ett 20-tal kompisar hade avskedsfest med Moulin Rouge-tema för de blivande au pairtjejerna hemma hos Isabelle i går kväll.

– Saknaden efter alla här hemma blir det svåraste, säger Poppi och får medhåll av de tre andra.

– Den första månaden blir nog värst, tror Lina.

De enas om att datorn blir livsnödvändig under vistelsen och att ett av världens bästa påfund är programmet Skype, som gör det möjligt att ringa gratis via datorn.

Det är också tack vare nätet de fyra hittade sina jobb, alla i franska barnfamiljer utom Beatrice, vars värdfamilj är svensk.

Hemsidan de letat på heter aupair-world.net och hjälper familjer och au pairer att hitta varandra. Beatrice fann sin familj i Örnsköldsviks Allehanda, som hennes mormor läser.

Alla har haft kontakt med värdfamiljerna, mejlväxlat och pratat med dem i telefon. De har också pratat med några av familjernas tidigare au pairer och känner sig trygga med sina val, trots att de fixat jobben på egen hand och inte genom någon organisation.

De fyra bor ganska utspritt i Paris; Beatrice centralt nära paradgatan Champs-Élysées, de övriga i olika stadsdelar längre ut. Alla planerar att varva barnpassning och hushållssysslor med att på olika sätt fördjupa sig i språket.

Har franskan i ryggen

Beatrice, Isabelle och Poppi har alla sju års franska studier i ryggen. Dessutom tillbringade de tre veckor på feriepraktik i Frankrike förra sommaren.

För Lina däremot är språket helt nytt, men hon har läst både spanska och italienska och känner sig inte orolig.

– Övergången från spanska till Italienska var inte så svår, så jag hoppas att det kommer att gå bra, säger hon.

Testa vingarna

Att åka till Frankrike som au pair känns kul och annorlunda, tycker tjejerna. Och trots att ingen av dem har varit borta hemifrån i mer än tre veckor tidigare tror de inte att ett år utomlands blir något större problem.

– Efter 19 år i Gävle måste man komma bort ett tag för att lära känna sig själv och utvecklas som person, säger Isabelle.

– Ja, många breder ut vingarna nu. Det är roligare än att börja på någon linje direkt, säger Beatrice.

Ulrika Rudberg

Mer läsning

Annons