Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personliga utsmyckningar allt vanligare på graven

/

Det har hänt något på våra kyrkogårdar. En ny tradition håller på att födas – den personliga utsmyckningen av våra anhörigas gravar.

Annons

Länge har gravarnas utsmyckning varit mycket strikt utformade, där har vilat en krans, blombukett i en vas inte så mycket mer.

Till Allhelgona har gravlyktan lyst med en flämtande låga.

Men nu har små stenar med text, nallar, egenhändigt gjort pärlhjärta, konstgjorda blommor, plåtbilar och mycket mer letat sig in på gravarna.

Det är personliga minnessaker, kanske från den avlidne själv eller ett barnbarn

– Det är inte bara gravutsmyckningen som blivit mer personlig, det gäller även gravstenarna, påpekar Patrik Blomberg på kyrkogårdsförvaltningen i Gävle.

Förvaltningen får in ritningar i förväg för godkännande. Än har det inte hänt att någon fått nej på sitt förslag till hur en gravvård ska utformas.

Barngravar har nästan alltid haft nallar, men nu är också vuxna människors gravar smyckade med personliga minnessaker.

Även konstgjorda blommor är på väg in på kyrkogårdarna, något kyrkogårdspersonalen inte så förtjust i. Man komposterar allt det gröna, men plastblommor får personalen gå och plocka upp när de faller sönder.

– Däremot har vi stora problem med att man lägger ned namnstenar, nallar och andra personliga grejer i minneslundarna. Det är inte tillåtet. Minneslundarna är helt anonyma gravplatser, säger Patrik Blomberg.

Allt sånt plockas bort av personalen på kyrkogårdarna. Tända gravljus får däremot stå kvar i minneslunden tills de slocknar.

Mer läsning

Annons