Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pia är liten i maten

/

På köksbordet hos Pia Christoffersson står den ena rätten efter den andra framdukad. Det är rena smörgåsbordet och ser väldigt lockande och gott ut.
Det är bara en hake – det är konstgjort och det är miniatyrer.
Det är fyllda kastruller och stekpanna och dignande uppläggingsfat och allt är pyttelitet.
– Jag förminskar så att en decimeter blir åtta millimeter, säger miniatyristen Pia.

Annons

Det här är Pias passion och avkoppling. Timmarna flyger iväg när hon sätter sig och börjar arbeta fram en ny maträtt. Materialet heter Sculpey III, en slags cernitlera.

– Det är sällan jag i förväg vet vad jag ska skapa. När jag känner på lerklumpen då vet jag plötsligt. Fråga mig inte hur det går till! säger Pia och ler.

Hon har i många år arbetat i restaurangbranschen och har haft egen firma där hon sålde teblandningar och torkade blommor. Sen några år är hon sjukskriven för värk i rygg och armar. Smärtan finns där jämt, ibland värre, ibland lugnare.

Att göra miniatyrmat är en bra avkoppling och ett sätt att glömma smärtan.

– Jag har artros i fingrarna, men inte yttersta leden i fingertopparna! Det är därför som jag kan hålla på.

Varför hon fastnade för just mat, vet hon inte. Det låg väl nära till hands med tanke på hennes restaurangförflutna. Det började i alla fall med att hon skulle ge bort en present och fick idén att göra ett tittskåp. På bordet i skåpet satt hon en princessbakelse hon gjort och en banan låg på en stol.

Det där gav mersmak och hon började göra tittskåp och sälja.

– Då handlade det mest om att köpa grejer och limma fast, men allt som var mat gjorde jag själv.

Hon är självlärd och har under årens lopp utvecklat en egen Pia-metod för att göra sina matminiatyrer.

– Min drivkraft är att jag ser att jag blir bättre och bättre på det jag gör.

Pia påpekar att hon är i gott sällskap, miniatyrer är världens näst största hobby, bara modelljärnvägar är större. Hon ställer ut sina alster på mässor och träffar.

– I augusti hoppas jag kunna gå på kurs för en av de riktigt stora i miniatyrvärlden, Angie Scarr. Hon har faktiskt en tårta hemma som jag har gjort! Hon blev alldeles vild när hon fick syn på den, berättar Pia belåtet.

Pias dröm är att få göra en miniatyrutställning i Gävle. En av grejerna som skulle vara med är det skafferi hon håller på att skapa.

– Det ska vara ett sånt där gammeldags skafferi som man kan gå in i och det ska vara fullt med mat på hyllorna.

Visst är det mest minatyrer som upptar Pias tid. Men sången är också en betydelsefull del av hennes liv.

– Jag har sjungit sen jag var liten och varit med i flera körer både i Sandviken och Gävle. Jag uppträder också själv, senast sjöng jag på sinnesrogudstjänsten i Staffans kyrka, berättar Pia.

Musikintresset kommer hemifrån, hennes pappa hade musikaffär och hennes syster är kantor i Bollnäs.

– Tyvärr är det så lyhört här i huset så jag kan inte öva ordentligt. Jag övar i huvudet, säger Pia och skrattar. Hon drömmer om att en dag få sätta upp musikalen Hair i Gävle.

Hennes tredje dröm är att bo i Stockholm och ha en butik som ska heta Tre hål i väggen.

– Den ska bestå av tre rum. I det första ska jag sälja delikatesser av olika slag, i nästa rum ska det vara café och i det sista ska jag sälja mina miniatyrer, säger Pia.

Mer läsning

Annons