Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pia står upp för de små

/

Pia Markström kan inte tänka sig något roligare jobb än att vara förskollärare. Och att få arbeta på just Brukets förskola i Sandviken.

– Det är jättekul, jag trivs så otroligt bra, säger hon med eftertryck.

Annons

För Pia var förskolläraryrket givet och hon har aldrig ångrat sig. Däremot retar hon sig på att få vet att yrket kräver högskolestudier och att förskolan numera har en läroplan.

På förskolan finns barn från sju olika länder. Det ställer krav på personalen eftersom barnens tillgång till svenska språket varierar från noll till ganska hyggligt.

–Det gäller att vara fantasirik. Vi är mästare i kroppspråk och ögonkontakt, skrattar Pia. Men det är ju det som är utmaningen. Tänk så härligt när ett barn plötsligt inser vad ett svenskt ord betyder och kan använda det.

Själv har hon gått in för att lära sig några ord på de olika språken. Ord som vatten, mjölk, toalett, mamma och pappa på arabiska, tjetjenska, kurdiska med flera för att kunna kommunicera inte bara med barnen utan även deras föräldrar.

Pia berättar att de har bilder på föremål och lappar med de svenska orden uppsatta överallt. Hon jobbar på avdelningen med 3-5-åringar. Hon är också fackligt aktiv, har varit huvudskyddsombud, men trappat ned till skyddsombud.

– Det är roligt att jobba fackligt. Jag gillar att säga ifrån. Dessutom pratar vi för barnen och deras miljö, de kan ju inte hävda sin rätt. Vi är ett bra gäng som håller ihop på vår förskola, vi är eniga och kämpar på!

Pia skulle gärna engagera sig politiskt om bara tiden fanns. Hon har faktiskt blivit uppringd av ett parti, men tackade nej. Dels för att den politiska färgen inte stämde, dels för tidsbristen.

– Det absolut viktigaste för mig är att jag har tid för mina egna barn. Jag vill lotsa ut dem i livet och stötta dem i deras intressen. När de har tagit klivet då har jag tid igen.

Själv växte Pia upp i Hofors och trodde nog aldrig att hon skulle flytta därifrån.

– Det var underbart att växa upp i Hofors, det fanns hur mycket som helst att göra där på den tiden.

Sin man Roger träffade hon på ett dansställe i Sandviken. De dansade och pratade, men bytte inte telefonnummer.

– Men bara några dagar senare hade han letat rätt på mig och ringde!, berättar Pia.

I dag har de två barn som är aktiva inom bland annat gymnastik och hockey, vilket betyder mycket skjutsande.

– Hela dagen och kvällen är det fullt upp. men min alldeles egna stund kommer när jag löser korsord i sängen innan jag somnar.

Pia har en passion och det är smycken. När vi träffas har hon sju ringar på fingrarna, två armband, en utsmyckad klocka, två halsband och sju pärlor i öronen. Förutom en fyrklöver i guld på en tand!

– Smycken är det bästa jag vet, säger hon belåtet.

– Jag jobbar kvar på Bruket!, säger hon tvärsäkert. Kanske har vi sålt huset och bor i lägenhet för då har väl ungarna flyttat hemifrån. Tror jag.

 

 

Mer läsning

Annons