Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pilgrimer ska ordna Helgonleden

/
  • Vandrare. Marie Söderlund, Cina Kedwall, Helena Wigert, Majvor Rossander, Gert Nilsson, Ingegerd Pettersson och Marianne Udd efter två dagars vandring från Iggön till Bergby.

Sakta kommer de uppför backen, den sista sträckan efter två dagars pilgrimsvandring är snart slut.

Annons

Det är bara grusets knastrande under skosulorna och stavens nedslag som hörs när de sju vandrarna närmar sig. – Tystnaden och lugnet ger mig nya krafter, därför är jag med och går, förklarar Majvor Rossander.

Sedan snart ett år tillbaka pågår ett arbete med att ta fram den del av Helgonleden som passerar genom Gästrikland. Den totala sträckan är mellan Uppsala och Trondheim, eller Nidaros.

En studiecirkel under ledning av Hamrånge församlings Marianne Udd och Cina Kedwall har fördjupat sig i gamla kartor och arkivmaterial, samt påbörjat kontakterna med berörda markägare efter vägarna.

– Föreningen Pilgrimstid har redan gjort sin del i Hälsingland klar, nu ska vi i Hamrånge ta tag i vandringsleden mellan Hille och Stråtjära, förklarar Marianne Udd.

Flera vandringar har redan genomförts, och nu senast provgick man Iggön–Kristinastigen–Bergby.

Där ingick både en simtur bland näckrosor och en övernattning på golvet i en bastu i Hagalund.

Nästa gång blir det Bergby–Stråtjära, men ännu har man inte löst problemet hur leden på bästa sätt ska kunna korsa E 4 vid Tönnebro värdshus.

– Alla är välkomna att gå med oss, man behöver inte vara cirkeldeltagare för att vandra. Vi vill också gärna höra om gamla stigar och berättelser kring trakterna, förklarar Cina Kedwall.

För en pilgrim är det sju nycklar som gäller: tystnad, långsamhet, enkelhet, bekymmerslöshet, andlighet, delande, och frihet. Under vandringarna stängs alla mobiler av, och under vissa sträckor är tystnaden total.

– Jag får en känsla av att delta i historien, det här har människorna gjort förr, och nu gör jag samma sak, förklarar Marie Söderlund.

– När man vandrar under tystnad, utan stress och oroande tankar, så landar man i sig själv, menar Ingegerd Pettersson.

– Sinnet och närvaron kopplas bort, det känns som en typ av meditation, uttrycker sig Helena Wigert.

När gruppen har provgått alla sträckor och fått klartecken till vandringsleden från berörda markägare kommer små pilgrimsskyltar att sättas upp för att visa var Helgonleden drar fram.

Mer läsning

Annons