Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Portin hejar på Finland

/

I dag är det Finlands självständighetsdag. Vi tar tempen på broderlandet i öster genom GIF-spelaren Jens Portin från Jakobstad.

Annons

– Man brukar tända blåvita ljus i fönstren och slå på tv:n och kolla på självständighetsbalen på slottet i Helsingfors. Där bjuder presidenten in kändisar och såna som gjort något speciellt för landet, berättar Jens.

Själv firar han dagen i Italien på semester hos sin bror Jonas som spelar fotboll i serie B-laget Calcio Padova.

– Vi tänder säkert några ljus, det blir bra.

Vad gjorde du som barn i Finland?

– Jag fick mina första fotbollsskor vid sex års ålder. Jag spelade ishockey, bordtennis och badminton med kompisarna. På vintern grävde vi ofta snökojor med flera rum. Det var roligt och mysigt och kanske lite farligt också. Det var populärt att smyga på folk. Vi gick, kröp, sprang runt och försökte att inte bli upptäckta. Att bli pilot var länge en dröm. Vid 16 började jag satsa mer på fotbollen och hade i bakhuvudet att det kunde bli mitt yrke i framtiden. Jag tog studenten 2003.

Du fyller år på Lucia, hur brukar du fira?

– Förut brukade alltid min mamma eller min fru Ellinor vara Lucia åt mig och presenterna bara haglade in på morgnarna, haha. Tårta med vänner och släkt blir det oftast. På senare år har jag haft semester i december och oftast varit på resa. Jag har säkert varit stjärngosse i Luciatåget nån gång. Jag ska åka härifrån Italien till Jakobsstad och fira födelsedagen där i år.

Hur brukar du fira jul?

– Alltid med släkten. Varannan med min släkt och varannan med Ellinors. I år blir det i Gävle. Jag gillar gravad lax mest på julbordet. Och det ska finnas skinka. I Finland har vi många olika ”lådor” som finns på julbordet, potatislåda, morotslåda, kålrotslåda, det är som gratänger av olika slag.

Är dina finska och svenska vänner lika eller olika?

– De flesta är finlandssvenskar så de har säkert fler likheter med svenskar än de finsktalande. Å andra sidan har jag mer finsktalande bekanta än riktiga finsktalande kompisar. Med kompisar som man har känt länge har man ofta så kallade ”inside jokes” som är svårare att skapa på ett par år på ett nytt ställe. Men vi i GIF umgås mycket på fritiden och kamratkretsen utvidgas. Det är aldrig fel att ha polare på flera orter.

Kan du båda språken lika bra?

– Ja, men svenska är mitt modersmål och det jag använder mest. Jag använder finskan när det krävs och på de orter där det nästan enbart talas finska.

Är en finlandssvensk lika mycket finländare som en finsktalande?

– Jag tycker det. Vi finlandssvenskar är ofta födda i Finland, har gått i skolan i Finland och tar del av det finska samhället. Av en del finsktalande finländare kan vi däremot bli mer ansedda som svenskar. 

Hur skulle du karaktärisera en finländare?

– Som lite mer tillbakadragen, men ändå inte försiktig som Svensson. Klok är ett ord som dyker upp. Finländaren ska också kunna bada bastu, hehe. Det hör till på nåt sätt.

Hur ser dagens unga finländare på Sverige?

– Jag tror att de anser sig som tuffare än svenskarna. Det har säkert med vinterkriget att göra. Vi ska vara tacksamma för generationen som kämpade för vår självständighet. Det är intressant att lyssna till far- och morföräldrarna när de berättar hur det var under kriget. I Finland är det obligatoriskt att göra lumpen eller samhällstjänst.

Är finska män mer macho än svenska?

– Jag tycker att svenska män är lite mer macho än finska män. Människoidealet värderas kanske på ett lite annat sätt, så som jag uppfattat det.

Varför lyckas finska förare så bra i formel 1?

– När till exempel Keijo Rosberg (VM 1982) lyckades internationellt har andra tagit efter. Då har i sin tur förare som Mika Häkkinen (VM 1998 och 1999) och Kimi Räikkönen (VM 2007) också lyckats (bilden). Det börjar väl bli tradition att förare blommar ut i Finland.

Kan du texten till den finska nationalsången?

– Ja, det kan jag.  ”Oi maamme Suomi synnyin maa, soi saana kultainen, ei laaksoa, ei kukkulaa, ei vettä rantaa rakkaampaa, kuin kotimaa tää pohjoinen, maan kallis isien”.

Vad måste du ha hemma från Finland?

– Det finska kaffet. Det tar jag alltid med till Sverige. Presidenttikaffet hör till mina absoluta favoriter.

Kommenteras din ”finskhet” av lagkamraterna i GIF?

– Haha, rätt mycket! Jag tar det som en kul grej. Skulle ingen säga något uppfattar jag det som att de inte bryr sig. 

Hur många sjöar finns det i ”de 1 000 sjöarnas land”?

– Svår fråga. 1 000 är för lite. Jag lägger en nolla till och gissar på cirka 10 000 sjöar. (Antalet sjöar större än 500 kvadratmeter är 187 888 stycken, enligt wikipedia).

Kan du receptet till kalakukko?

– Nej, jag aldrig har ätit eller gjort kalakukko. Jag vet att det är någon typ av bröd med fisk inuti.

Vilka håller du på i landskamper, Sverige eller Finland?

– Tveklöst på Finland!

Mer läsning

Annons