Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roland har sett mycket av sjukdomar och ond bråd död

Roland Ericsson har mött hundratals människor i sorg, ovisshet och förtvivlan under sina 28 år som sjukhuspastor.

– Många gånger har jag gråtit i bilen och mer än en gång har jag ruskat om och kramat barnen i deras sängar när jag kommit hem.

Annons

Sjukdomar, olyckor och ond bråd död har kantat Roland Ericssons väg genom huvuddelen av yrkeslivet. Han har mött föräldrar som förlorat barn, barn som mist syskon och sjuka som fått beskedet att de bara har kort tid kvar att leva.

– Men trots allt det svåra har jag känt det som en förmån att ha förtroendet att få vara nära medmänniskor medan de går igenom sina livs svåraste upplevelser.

Roland Ericsson började sin gärning som församlingspastor inom Missionskyrkan, först i Sveg och därefter i Karlholmsbruk. I församlingarna mötte han dem som redan hade en tro och hans arbete var att stärka och uppmuntra dem i deras övertygelse. Som sjukhuspastor kunde han plötsligt nå alla kategorier.

– I kris börjar man ofta fundera, även om man aldrig gjort det tidigare. Mycket av min pastorala uppgift på sjukhuset har varit att hjälpa människor att våga tro och låta tron växa vidare.

På akut- och intensivvårdsavdelningarna har Roland på nära håll sett hur livet kan förändras på ett ögonblick.

– Jag har gråtit och sörjt med de anhöriga, men jag har varit noga med att aldrig säga att jag förstår hur de känner sig, bara att jag kan ana det. Man kan aldrig göra anspråk på att förstå det man inte varit med om.

Som sjukhuspastor har Roland Ericsson fått följa människor genom livet. Inte sällan har de han tidigare mött i sorgens stund senare återvänt i glädjens. Roland har blivit något av en familjepastor som fått förmånen att döpa ett litet syskon till barnet som dog eller glädjas med någon som funnit en ny livskamrat.

Han är glad över att landstinget nu anslår nya pengar så att han kan få en efterträdare när han slutar.

– Jag vill verkligen ge en eloge till landstinget. Det har alltid funnits en stor öppenhet från sjukhusledningens sida och tack vare gott stöd och fantastisk samverkan har sjukhuskyrkan blivit en del i arbetslaget.

Roland Ericsson fortsätter med sina uppdrag som centerpolitiker i Gävle kommun åtminstone mandatperioden ut. Han har heller inga planer på att sluta som programledare för ”Hjärtesångerna” i Radio Gävle på länge än.

– Och pastor förblir jag hela livet. Jag har redan fått förfrågan om jag vill rycka in i sommar.

Mer läsning

Annons