Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roman köpte sin brud

/
  • VIGDA. Vännerna från Gästrikland var med när brudparet Olia och Roman vigdes i Kiev i början av augusti.  Foto: Ulf Henningsson
  • ÅTERFÖRENADE. Eva Lööke från Gammelboning med sina kära tvillingar från Kiev, Olia och Julia. Eva var inbjuden att närvara vid Olias bröllop nyligen.

Sommaren 1996 anlände en grupp ukrainska barn till gamla skolan i Gammelboning. Barnen hade olika symptom efter härdsmältan i Tjernobyl 1986.
Olia och Julia som bor i Kiev, tio mil söder om Tjernobyl, fick problem med mage och njurar. De låg på sjukhus långa perioder under den mörka årstiden. Deras mamma tappade alla sina tänder.
– Får vi bara komma till Sverige varje sommar, så ska ni se att vi blir friska, sa Olia och Julia då.

Annons

Eva Lööke i Gammelboning ordnade aktiviteter och god mat åt barngruppen den sommaren och fattade tycke för de två 14-åriga tvillingflickorna.

– De ger en sån energi med sin spralliga livsglädje, säger Kerstin Sundberg, en av dem som varit med och hjälpt flickorna under åren.

Sommarlägret arrangerades av Tempelkällans Missionsförsamling i Gammelboning och Alpha Omega, en systerförening i Ukraina.

Olika barn varje år

Men samma barn fick inte återkomma året därpå, eftersom behovet var så stort. Med hjälp av ett antal trogna välgörare ordnade Eva Lööke fram medel så att tvillingarna kunde återvända till henne i Sverige år efter år. Och den gångna vintern har flickorna inte behövt ligga på sjukhus.

I början av augusti var det dags för bröllop i Kiev mellan Olia och hennes fästman Roman. Eva Lööke, Kerstin Sundberg och hennes man Arne var inbjudna och fick en hedersplats vid Olias föräldrars bord.

Det var ett riktigt sagobröllop som började redan på morgonen när Roman kom med hela sin släkt för att köpa bruden. Allt skedde med glimten i ögat och under stor munterhet. Systern Julia var den som trissade upp priset mest. Sedan var det fotografering, vigselakt, tal, enormt med mat, lekar och fest. Familjen visade stor gästfrihet mot sina svenska vänner.

Eva Lööke har besökt familjen fem gånger och kunnat bevittna deras standardhöjning.

– Pappan är duktig och har byggt om en del, så mycket som ekonomin tillåtit, berättar Eva.

Svårt med eget boende

Julia, som bor i ett rum tillsammans med maken Bogdan, är mycket pessimistisk inför framtiden. Hon vill skaffa barn, men det går inte, eftersom de bor sju personer i lägenheten på 15:e våningen. Att få tag i ett boende är mycket svårt.

Vill flytta till Sverige

– Jag skulle vilja flytta till Sverige, säger Julia.

Föräldrarna kunde flytta in i lägenheten när de fått fyra barn. Då fick de bo där gratis. I dag betalar familjen hyra till staten. Under perioder har värmen i huset varit avstängd, eftersom hyresgästerna inte har haft råd att betala.

Eva Lööke har bjudit familjen till Sverige nästa sommar.

Mer läsning

Annons