Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvikenelever tävlar i retorik på tv

/
  • Sitimiya Kalme är en av eleverna i klass sex Blåklint som tävlar i Retorikmatchen. Hennes medtävlande Joel Bergström var på en utlandsresa när bilden togs.

En av klasserna på Vallhovskolan i Sandviken har tränat extra mycket på att hålla tal den senaste tiden. De är ett av tio lag i årskurs sex i landet som har valts ut till den rikstäckande tävlingen Retorikmatchen.

Annons

Det är klass sex, på avdelningen Blåklint, som har ett lag med i tävlingen, där den första deltävlingen visades på SVT i tisdagskväll.

Elvaåriga Sitimiya Melka och Joel Bergström representerar Sandvikenklassen vid tävlingarna, som hålls inför publik. Hela klassen har tränat mycket på att tala och lyssna inför tävlingen.

– Vi har haft ganska roliga övningar som "rygg mot rygg" där man först tittar på varandra en kort stund sedan vänder man sig rygg mot rygg och ska beskriva den andra personen, berättar Sitimiya.

– Vi har också haft olika framträdanden i klassrummet och debatterat mot varandra. Alla i klassen känner sig ganska trygga att prata inför varandra nu. 

Hur känns det att vara med i tävlingen?

– Det känns jättekul, jag trodde aldrig att jag skulle få möjligheten att göra det här. 

Hur kommer det sig att du är bra på retorik?

– Jag har alltid haft en känsla att våga uttrycka vad jag känner och tycker. Innan Retorikmatchen så hade jag inga verktyg till hur jag skulle använda retoriken och det känner jag att jag har fått nu. Det har gjort mig mycket bättre. 

Var du nervös innan?

– Ja, jag var verkligen jättenervös. Därför är det viktigt att träna in talen så bra att de sitter, för tappar du bort dig om du är nervös är det enklare att improvisera om du redan vet vad du ska säga. 

Vad ska man tänka på så att det blir ett bra tal?

– Vi skriver talen tillsammans i klassen, där går vi igenom uppgiften som vi har fått innan och sedan läser in oss på ämnena. Efter det skriver vi, och när vi är nöjda med talen skickas de in till Retorikmatchen där Joel och jag håller dem. Sedan pratar vi om vad som var bra och vad vi kan göra bättre.   

TITTA:

Här kan du se första avsnittet på ur.se. 06.50 in i programmet är det Sitimiya Kalme och Joel Bergström.

Mer läsning

Annons