Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan är exakt som i high school-filmerna

/
  • LEVER AMERIKANSKT. Jens Bredberg passar på att testa amerikansk fotboll under vistelsen i Preston, Idaho, USA. Nästa år är han tillbaka på John Bauer-gymnasiet i Gävle.

”Har ni Ikea i Sverige?”

En del amerikaner vet väldigt lite om vårt land, tycker Jens Bredberg från Gävle som är utbytesstudent i Idaho, USA, det här läsåret.

Annons

Varför blev det USA?

– Att se hur allting fungerar här i Amerika och leva vardagsliv som tonåring på high school har varit en dröm för mig. Att jag får bättra på engelskan är ju givetvis ett stort plus också.

Hur är skolan där borta jämfört med hemma?

– Skolan är strängare men faktiskt roligare. Det finns dresscodes, som innebär att vi inte får ha på oss vad som helst. Jag har burit keps så länge jag kan minnas, men det får jag inte i skolan här. Tjejer får inte ha för korta jeans och det finns mått för hur kläderna får vara. Lärarna ska tilltalas mr eller ms och det finns inget som heter ”sluta tidigare”. Mellan lektionerna är det sex–åtta minuter och lunchen är 40 minuter. Läxorna är betydligt fler. Jämfört med high school är det väldigt slappt på John Bauer.

– Många high school-filmer visar exakt hur det är här. Förr trodde jag att de var överdrivna, men mycket finns i verkligheten. ”Napoleon Dynamite” är ingen typisk high school-film, enligt mig, men den är i alla fall inspelad på min skola.

Vad gör du på fritiden?

– Jag gymmar, går på skolmatcher, har testat amerikansk fotboll, spelar lite golf ibland, pluggar eller hänger med kompisarna.

Hur mycket vet dina amerikanska vänner om Sverige?

– Många vänner här har ingen koll på Europa alls. Någon trodde att Tyskland är Sveriges huvudstad och en undrade om vi har hus i Sverige. ”Har ni hundar i Sverige?”, ”har ni Ikea i Sverige?” är ett par av de frågor jag har fått här och jag får liknande frågor varje dag. Det är roligt samtidigt som det är tråkigt att skolorna inte lär ut så mycket om resten av världen.

Om du tog med dina amerikanska kompisar hem till Gävle, vad skulle du visa upp?

– Jag skulle visa att vi har hus, hundar och ett Ikea! Nejdå, men jag skulle visa min skola, och ta med dem på Brynäsmatch. Jag skulle bjuda dem på riktig svensk mat och visa dem att vi har bussar som går var tionde minut och att vi inte behöver fråga om skjuts hela tiden som man måste göra i USA.

Hur ska du fira födelsedagen och vad önskar du dig?

– Eftersom jag fyller år på en tisdag så ska fira med att gå i skolan. Efter det kanske det blir tårta. Jag önskar mig pengar på kontot, det skulle sitta fint. Eller mammas mat, men den presenten får jag vänta på ett tag.

Hur vill du att ditt liv ser ut om tio år?

– Jag tror att jag vill bo i Sverige. Jag vill ha en högskoleutbildning och kunna flytande engelska och spanska. Gävle har jag nog lämnat, men kanske återvänder jag med en familj. Jag skulle vilja bli musiker, eftersom jag gillar att spela gitarr och skriva egna låtar, men det funkar att ha det som hobby också.

Är det något annat du vill berätta?

– Att Coca Cola smakar annorlunda i USA! Och att jag alla som vill kan följa mig på www.mybigtrip.blogg.se.

Mer läsning

Annons