Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan stänger när det snöar

/
  • USA. Sophia Westergren är långt hemifrån just nu. Hon pluggar på ett college i sydstaten Arkansas i USA.

Sophia Westergren studerar på ett college i sydstaten Arkansas i USA. Arkansas kommer från siouxspråkets ”akakaze” som betyder ”sydvindens folk”.
Sophia bor och pluggar i Bentonville, en liten stad som är mest känd för att detaljhandelskedjan Walmart har sitt huvudkontor där och att en familj med 18 barn (som har en egen tv-serie!) bor i trakterna.

Annons

Ny vecka och friska tag, man önskar bara att den inte började så tidigt som 6.30 på morgonen.

I början av skolåret klev jag upp klockan 6.00 men har lyckats pressa fram väckningssignalen en halvtimme för att få sova lite extra. Mycket mer än att klä på mig fort lärde jag mig inte förra terminen.

Jag åker bil med min värdmamma till skolan, där jag letar upp mina vänner för dagens första kopp kaffe. I dag är det kinesiskt nyår och de kinesiska utbytesstudenterna delar med sig om hur de brukar fira. Vi bestämmer oss att uppmärksamma detta lite extra och tar en påtår. Skål för det nya året!

Min första lektion är teckning. Det jag lärde mig i dag var att det här med att rita nog inte var min grej.

På eftermiddagen kommer larmet om att en isstorm är på väg mot vårt område, och skolan måste stängas för dagen. Panik utbryter. Alla ska hem med sina bilar. Trafikkaos uppstår och det enda som händer med vädret är att det regnar lite. Det känns lite töntigt, men så länge jag slipper engelskalektionen så har man väl inte rätt att klaga.

I dag har väderläget ”förvärrats”. Det är nu två centimeter snö ute och skolan är inställd eftersom det är för svårt att köra på vägarna. Är man från Sverige och har en halkkörning i bagaget känns två centimeter snö som en ganska töntig orsak för att stänga ner fyra skoldistrikt. Ägnade hela dagen åt att berätta om snökaoset i Gävle 1998.

Snön har fortfarande inte smält och det mesta är fortfarande stängt. På teve har de döpt detta väderscenario till ”ICE STORM 2009” och på väderkanalen kan man få ständig uppdatering om läget.

I södern har inga bilar vinterdäck och jag kan väl förstå att man uppmanar folk att inte ge sig ut på vägarna. Men Walmart, som har öppet 24 timmar om dygnet veckans alla dagar, hade så klart inte stängt så vi gjorde en liten utflykt dit för att hamstra upp på godis och annat för att verkligen omfamna denna mitt-i-veckan-helg.

Trodde aldrig orden skulle komma ut min mun men: jag saknar skolan! Tredje dagen i rad som skolan är stängd och nu har ju snön i princip smält bort. Det börjar bli tråkigt och rastlöst att gå hemma, men som tur är har jag ju läxor att göra. Alla lärare bestämde sig för att maila ut uppgifter som vi missat under veckans gång. Roligt.

På fredagen öppnade äntligen skolan upp, men entusiasmen över att ännu en gång få insupa kunskap dog fort när min teckningslärare förklarade att min hatt som jag ägnat två timmar åt att rita var sned och måste göras om.

Där jag bor händer det inte mycket på helgerna. När man planerar något brukar man nicka mot varandra i samförstånd och sedan fråga ”blir det bio, bowling eller mat?”. De enda som håller öppet i Bentonville under kvällarna är just några restauranger och drive throughs, två bowlinghallar och tre biografer. Åker man 40 minuter i bil kan man åka till festgatan i nästa stad, där det finns en 18-årsklubb där vi kommer in, men då får man två stora svarta kryss målade över hela handen med en spritpenna av vakten, så att man inte kan köpa något annat än läsk i baren. Således brukar det inte bli några vilda utekvällar. Inte denna lördag heller. Det blev bio och Tacobell.

Andledningen till att lördagar inte är något speciellt i städer som denna är att kyrkan på söndagsmorgnar är en regel snarare än ett undantag. Min värdfamilj är mycket kristen och åker på en tvåtimmarsgudstjänst varje helg.

Jag brukar sova över och inte hinna följa med, men eftersom jag varit så inaktiv i veckan bestämde jag mig för att följa med. Gudstjänst i USA:s bibelbälte är lite annat än gudstjänst i Strömsbro kyrka. Här är det mycket gospel och sång, en predikan med mycket inlevelse och skrik från prästens sida, de visar reklam på två storbildsskärmar och sa jag att hela proceduren tog två timmar? De delar till och med ut mintpastiller till församlingen så att man har något att tugga på för att hålla sig vaken.

Efter kyrkan besökte vi ytterligare en snabbmatskedja, innan vi åkte hem för att se Super Bowl. Glädje utbröt från mitt håll när Sverige nämndes i reklampausen.

Sen är det bara att ställa klockan på 6.30, för i morgon är det ny vecka och friska tag... Ja, ni vet.

Mer läsning

Annons