Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart fyller återvändarna Norrsundet

/
  • Festgeneraler. Kurt Edin, Hans Lundberg, Hans-Olof Olsson och Kerstin Lundberg håller i årets träff för Norrsundskamraterna 17–19 juli.

Vart femte år fylls Norrsundet av återvändare. Så har det varit sedan 1924.
– Det här måste vara
Sverigeunikt. Ingen liknande förening har hållit på så länge, tror Hans-Olof Olsson, en av arrangörerna.

Annons

I år är det dags igen. 17–19 juli träffas de gamla Norrsundetkamraterna för tre dagars samvaro. Det är inte ovanligt att 250–300 personer kommer till bygden under återvändarhelgen.

Förutom Hans-Olof Olsson ingår Kerstin och Hans Lundberg samt Kurt Edin i arrangörsgruppen.

Det är ett digert arbete som föregår varje återvändarträff. Gruppen började förberedelserna till årets träff 2007. Via skolor, skattemyndigheten och andra instanser uppdateras namnlistorna. I år har 550 inbjudningar gått ut till utflyttade tidigare Norrsundetbor.

– Man ska komma ihåg att det här inte handlar om någon pensionärsträff; alla åldrar är välkomna, förklarar Kerstin Lundberg.

– Vi vill att de nuvarande Norrsundsborna ska komma för att träffa de tillresta. Det är det som träffen går ut på. Vi kan dock inte skicka inbjudan till alla som bor här, vi hoppas att de läser affischerna och ser vad som händer under helgen, säger Hans Lundberg.

Ursprunget till det allra första kamratmötet var Ernst Röstlund och Fritz Åvall som 1924 blev nostalgiska efter att ha flyttat till Hofors.

Via ångbåt från Gävle, efter middag på numera rivna Strömdalen, gick färden till Norrsundet.

I år är det 85 år sedan den första träffen, och det är 18:e gången man möts i Norrsundet. På programmet finns förutom det stora kamratmötet även presentation av framtidsplanerna efter fabrikens stängning, strömmingsfest med båttur hos Bergmans på Saltharsfjärden, teatern Jävla Finnar, glada minnens afton med festbuffé och dans, samt en hel del annat.

Mer läsning

Annons