Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarskoj för alla barn

/
  • Ludvig Eriksson med fullt fokus på flötet då Svenska kyrkan Tierp bjöd på fiskedag.

Svenska kyrkan Tierp anordnar i år Barnens sommar: gratis aktiviteter tre dagar i veckan för att alla barn ska få ha sommarskoj.

Annons

I januari slogs Hållnäs-Österlövsta, Västlands och Toftas församlingar ihop till ett pastorat. Samarbetet och resurserna möjliggjorde en satsning på barnen.

Samtliga församlingar har tidigare arrangerat sommarverksamhet, men inte i samma skala. Nu kan pastoratet erbjuda tre öppna dagar i veckan.

– I sommar ville vi göra en satsning för barn, familjer och ungdomar. Så vi bestämde oss för att i år pröva att ha öppen barnverksamhet en dag i veckan, vid varje församling. Vi som arbetar med barn och ungdomar har sett att det finns väldiga behov för samlingsplatser. Och vi som kyrka känner ett ansvar att möta det behovet, säger Måns Godée, präst och ansvarig för barn- och ungdomsverksamheten.

På tisdagar är familjer och små barn välkomna till Hållnäs-Österlövsta församling där det bland annat har arrangerats snickarboa och badresa.

Onsdagar är det öppet i Tofta församling med aktiviteter för barn mellan 6 och 13 år, de har kunnat ta del av bland annat fiskeäventyr, skapande med pärlor, metall och tyg, bollskoj, och nu senast skattjakt. Och på torsdagar har barn varit välkomna till Västlands församling för lek, bad och sång.

– Hittills har det hänt för lite under somrarna, det finns många barn med behov att göra någonting på sommaren, barn som på grund av ekonomiska skäl eller tidsbrist inte kommer iväg på semester. Alla barn ska få ha lite sommarskoj, säger Emma Ryyti, fritids- ledare.

I onsdags var det skattjakt på schemat. Måns Godée hade förberett en skattjakt för barnen, vilken bestod av fyra ledtrådar, som tillslut ledde fram till skatten – en stor påse godis. Fyra barn väntade förväntansfullt in att skattjakten skulle börja.

– Jag har varit här flera gånger under sommaren, säger Amanda Lind. Det här är tredje gången, det är kul att få leka. Av alla sommaraktiviteter tror Amanda att skattjakten kommer bli den bästa.

– Det är roligt att få leta efter skatter och lösa gåtor. Jag tror att skatten finns nere i källaren och att det är massa godis, säger Alexander Lind.

– Det känns jättehärligt att kunna erbjuda barnen det här. De är inte alltid så många barn som kommer, men de få som kommer är i behov av sommarverksamhet. De uppskattar att få vara här och är så glada, säger Emma Ryyti.

– Det är tyvärr många som är utanför samhället. Det är inte kul att komma tillbaka från semestern och alla barn berättar om utomlandsresor när man själv inte har något att berätta. Det här ger dem sommaräventyr. Det ska vara kul att vara hemma under sommaren också, säger Emma.

För att även satsa på ungdomarna, har pastoratet anställt omkring 15 ungdomar mellan 15 och 18 år som medhjälpare under sommarveckorna.

– Dels så tycker vi att det är roligt att ha med dem, eftersom det är ungdomar vi träffar i församlingarna. Sedan får de en möjlighet att tjäna lite pengar under sommaren, säger Måns Godée.

Förhoppningarna är att Barnens sommar ska bli en årlig tradition.

Amanda Lind, Alexander Lind, Venla Ryyti och Olivia Björklund var väldigt förväntansfulla inför onsdagens skattjakt.

Mer läsning

Annons