Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Starka damer som gillar att umgås

/

De här damerna vilar inte på hanen. Sedan fem år tillbaka träffas mellan fem och tio damer i övre medelåldern varje onsdag i Gårdskärs egen lilla styrkelokal för att lyfta skrot.

Annons

Lite social samvaro hinner man också med på det en och en halv timme långa passet man genomför.

Margot Dahlberg är den som startade det hela och är också den som håller i träningen. Hon kunde redan det här med rehabilitering och träning när hon slutade sitt jobb på Previa för sex år sedan.

– Vi skulle bara få igång en ”gubbgrupp” också så vore allt toppen men dom är lite svårare att få igång tyvärr, säger Margot med glimten i ögat.

Det är viktigt att hålla igång kroppen och alla mår bra efter ett träningspass.

– Ja, ingen har skadat sig här inne och vi är noga med stretching efteråt också. Vi tränar inte för att bli starka, vi tränar för att hålla igång rörligheten och cirkulationen, betonar Margot.

En cyklar, en lyfter vikter, en annan drar och sliter i de redskap som finns och två samtalar om något som hänt i byn under veckan. Pannorna blänker av svett efter ett tag och att de trivs med träning och samvaro syns lång väg. Så är det i en liten by där man också hinner med varandra på ett annat sätt än i storstaden.

Priset för träningen är också lite väsenskild från storstadens. För 300 kronor om året får man träna så mycket man vill. Här finns bara några enstaka moderna redskap men funktionen är den viktigaste. För pengarna investerar man i nya redskap och sektionen som ingår i Gårdskärs IF sköter sin ekonomi helt på egen hand.

På önskelistan nu står en cykel som mäter konditionen. Men vi får ta en sak i taget och använda dom pengarna som finns till redskap i demokratisk anda. Killarna ska väl också få vara med och bestämma, skrattar Margot.

Mer läsning

Annons