Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

stipendium. Ola Polmé prisas för sitt sänglarm

Ola Polmé, demensvårdutvecklare i Gävle, får det ena av årets två Vitalis-
stipendium på 25 000.
Hans it-initiativ har gjort livet lättare för äldre och funktionshindrade.

Annons

Stipendierna delas ut på måndag i samband med invigningen av Vitalis, mässa och konferens kring it i vård och omsorg, på Svenska Mässan i Göteborg.

Ola Polmé har lett utvecklingen av en rad larm- och stödfunktioner på äldreboendet Fleminggatan i Gävle. Allra störst betydelse har kanske sänglarmet kopplat till ljuset på toaletten fått.

– När man kliver ur sängen tänds ljuset automatiskt på toaletten, vilket gör det lättare för en äldre person att orientera sig och minskar risken att falla, förklarar Ola Polmé.

Larm- och stödfunktionerna styrs av fotoceller och IR-detektorer.

Även ett särskilt falllarm har installerats. Inomhuspositionering, hisspassage och staketlarm är andra exempel. Dessutom har man skapat en hemsida på internet, som används för kommunikation mellan personalen och anhöriga.

– Känslan av frihet hos de dementa har gjort att vi helt kommit ifrån situationer där personer står vid låsta dörrar och vill ut.

Ur juryns motivering: ”Ola Polmé får priset för att projektet utvecklat det professionella omhändertagandet av gruppen äldre demenssjuka. Tekniken möjliggör rörelsefrihet åt de äldre, vilket leder till ökad integritet och ökat välbefinnande. Personalen kan fokusera resurserna där de behövs.”

Mer läsning

Annons