Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Tack och lov för e-posten”

/
  • LÅNGT TILL BARNBARNEN. Kerstin Jacobsson, fyrabarnsmamma och numera farmor och mormor. Foto: Josefin Nygren

Kerstin Jacobsson, 77 år, före detta kulturchef i Gävle kommun, mamma till Jacob, 55, Åsa, 52, Märit, 49, och Jens, 43, samt fyra barnbarn.

Annons

– Lyssnande och närvarande. Men jag hade jämt dåligt samvete när barnen var små. Jag jobbade heltid och var ofta borta på kvällarna. Jag är en bättre farmor och mormor! Nu har jag ju tid för dem. Men två av mina barnbarn bor i Kalifornien så vi ses bara ett par gånger om året. Mina andra två barnbarn bor i Genève respektive Lund. Problemet med att ha barnbarnen långt borta är att vi aldrig har vardagslivet tillsammans, det blir mest fest när vi ses. Tack och lov för att e-posten finns, säger jag!

– Men vi har en familjetradition – varje år reser vi på en tregenerationersresa till en storstad. I år åkte vi till Wien på ett förlängt veckoslut, vi var 14 stycken! Alla i familjen försöker vara med på den resan.

– Det kändes bara bra, bättre faktiskt för varje barn vi fick! Det kändes rätt osäkert med första barnet, det blev en stor omställning av livet, plötsligt fanns där det absoluta behovet av att skydda och älska.

– Jag har försökt vara lyssnande och empatisk. Försöker visa att jag är där om de behöver mig, att jag ställer upp om det behövs. När de växte upp gick de lika ofta till pappa eller till sina syskon.

– Vi hade en kamratlig och jämställd relation. Men när hon blev riktigt gammal då blev jag hennes mamma. Hon var en himla bra mormor.

– Ja, det tror jag. Per telefon förstås.

Mer läsning

Annons