Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillstånd krävs för att sprida askan

Allt fler sprider askan efter anhöriga till havs eller i skog och mark. Förra året fick länsstyrelsen Gävleborg in mer än dubbelt så många ansökningar som 2000.

Annons

År 2000 registrerade länsstyrelsen Gävleborg 30 ansökningar från människor som ville sprida askan efter anhöriga på något annat ställe än kyrkogården. Sedan dess har antalet vuxit och under 2009 kom 67 ansökningar, av vilka 64 beviljades. Hittills i år har uppåt 50 ansökningar om askspridning kommit in.

Vanligast i vatten

– De flesta vill sprida askan över havet eller stora sjöar, berättar länsjurist Ingemar Lundén, som handlägger ärendena.

– Ofta har platsen anknytning till den som avlidit. Det kan vara en plats präglad av barndomsminnen eller marker där den som avlidit gått och strövat under livstiden.

Vissa regler

Men för att få tillstånd krävs att reglerna följs och alla ansökningar till länsstyrelsen sker med hjälp av en särskild blankett. Den sökande ska vara anhörig till den som dött.

Spridning av aska får inte ske nära bebyggelse eller platser där många människor uppehåller sig, till exempel badplatser och motionsspår. Ska askan spridas över vatten måste det vara minst 500 meter från stranden. Den sökande bör skicka med en karta med området där askan ska spridas markerat och spridningen måste ske på ett pietetsfullt sätt.

– Vill man till exempel strö ut askan i trädgården eller på tomten vid sommarstugan blir det avslag, berättar Ingemar Lundén.

Inga förtida tillstånd

Samtidigt med ansökan ska dödsfallsintyg skickas in. Förtida tillstånd utfärdas inte, så det går inte att ansöka för egen del.

– Det är bra om man delger anhöriga sin önskan innan man dör eller skriver det i sitt testamente, tipsar Ingemar Lundén.

När spridningen, som ska ske inom en viss tid, genomförts ska intyg om det skickas till länsstyrelsen. Intyget ska bevittnas av två personer. Länsstyrelsen meddelar sedan skattemyndigheten att spridning skett samt skickar en kopia av intyget till församlingen.

Mer läsning

Annons