Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tony och Michael får musikmedalj

/

Michael Müller, Gävle, och Tony Wrethling, Sandviken, får Gustaf Jernbergmedaljen 2009 för många års arbete med att göra Gustaf Jernbergs folkmusikskatt känd.

Annons

Få svenska spelmän har efterlämnat en sådan stor samling med äldre folkmusik som Gustaf Jernberg från Sikvik, Gävle (1881–1964). Där finns över 300 låtar, många av dem från Gävle och Ockelbo.

Gustaf Jernberg var en av de största spelmännen i Gästriklands historia. Han var en mycket skicklig fiolspelare och spelsättet han förde vidare har rötterna i tiden före industrialismen.

Gustaf Jernbergs musik finns inspelad och under senare tid har intresset för den vuxit.

Michael Müller och Tony Wrethling har bidragit till att spelmän i Gästrikland har tagit till sig låtskatten efter Jernberg.

Medaljen delas ut av Gustaf Jernberg-kommittén som bildades tidigare i år. I fortsättningen ska minst en utmärkelse per år ges till personer som gjort berömvärda insatser för att sprida den rika låtsamlingen vidare.

Gustaf Jernberg-kommittén består av enskilda personer och föreningar, bland annat Gästriklands kulturhistoriska förening. Lars-Göran Ståhl, ordförande i Gävle kommuns kultur- och fritidsnämnd, delar ut medaljen vid en ceremoni under arrange-manget Spelmansfest Engeltofta i Gävle på lördag runt 17.30.

Mer läsning

Annons