Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulf är satellitvakt på Sydpolen

/
  • JÄTTEANTENN. ”Att det finns en markstation så otillgängligt som i Antarktis beror på att läget för satellitmottagningsverksamheten är bra, eftersom satelliter i polära banor ofta passerar här”, berättar Ulf Lindh i sin dagbok.

Ulf Lindh flyttade från Gävle till Tyskland som 25-åring 1979 för att Siemens i München sökte it-folk och för att han ville jobba två–tre år i utlandet.

Annons

Men ödet ville annorlunda. På en maskeradfest 1981 träffade Ulf sin blivande fru Irmi och de bildade familj.

Ulf har jobbat för den tyska luftfartsindustrin, Deutsche Luft- und Raumfahrt, sedan hans dotter Viola föddes för 26 år sedan, har ett eget företag och jobbar som frilansare.

När han i år fick chansen att jobba för och i Antarktis tog han den. Ulf ska åka till Antarktis två gånger om året, cirka två månader åt gången.

Måndag

Det är mitt första besök på Antarktis. Resan hit var ett äventyr för sig. Linjeflyg till Santiago de Chile och vidare till Punta Arenas i södra Chile. Därifrån flög jag med det brasilianska flygvapnet i ett stort transportflygplan till de Sydliga Shetlandsöarna. Efter någon dags uppehåll där fick jag uppleva en fantastisk helikopterresa med det chilenska flygvapnet till GARS (The German Antarctic Receiving Station) O’Higgins i norra delen av den Antarktiska halvön.

Vi hade klarblå himmel och vi såg glaciärer, bergtoppar och isberg som flöt omkring i ishavet och skimrade blåaktigt. Efter frukosten och någon timmes jobb går jag ut för att besöka åsnepingvinerna. De kommer hit när det är häckningstid.

Här ligger det snö nästan hela året. Bara under högsommaren är det barmark. Men det är inte så kallt. Bara ett par minusgrader. Det blåser ofta och då känns det kallare än termometern visar.

På kvällen och natten är det flera pass med olika satelliter.

Tisdag

Mitt jobb är att styra antennen från en dator för att automatisera arbetet.

Jag och Robert måste laga mat själva här. I dag är det min tur. Det blir stekt kött från Argentina med stekt potatis. Smaskens!

Nattpass igen. Nu och några dagar framåt kommer viktiga pass, då de bägge jordobservationssatelliterna TerraSAR-X och TanDEM-X närmar sig varandra. Vid en hastighet på 7,5 kilometer per sekund ska de komma bara 350 meter ifrån varandra. På det sättet ska de få det bästa resultatet vid mätningen av jordytan.

De kommer att ta bilder av hela jordytan i tre dimensioner och bidra med data till en unik digital höjdmodell.

Onsdag

Jag går till den närliggande chilenska basen. El commandante Bravo visar mig hela basen. De är 22 män här. Den chilenska armen är här bland annat för att visa att den här delen av Antarktis tillhör Chile. Enligt Antarktisfördraget avstår alla nationer territoriella anspråk. Men chilenarna vill ändå markera ”sin del” av Antarktis.

Strålande solsken. Efter frukosten går jag ut och fotograferar isberg och pingviner. Här vid sydpolen står solen i norr klockan 12, så det gäller att orientera sig rätt.

Att det finns en markstation så otillgängligt som i Antarktis beror på att läget för satellitmottagningsverksamheten är bra, eftersom satelliter i polära banor ofta passerar här.

Alla nattpass går bra. Vi får kontakt med satelliterna.

Torsdag

Vid diskningen efter frukosten ser jag att vattnet rinner ner medsols i tvättstället när man tar ur proppen. I Europa rinner vattnet motsols. Det beror på jordens rotation.

Det är en egendomlig känsla att sitta här omgiven av is och vatten men ändå ha all civilisation med värme, tv, internet och så vidare. På natten är det stjärnklart, så jag går ut och tittar på stjärnhimlen. Jag ser det Södra korset, som alltid pekar söderut och som förr användes för navigation.

Fredag

Ringer och mejlar till familj och vänner efter frukosten. Många gör något extra eller åker bort över helgen. Här finns ju inte chansen att åka bort utan helg är som vardag. Det känns lite tungt. Men om några veckor är jag hemma igen.

I dag är det rätt blåsigt. Det kan komma fruktansvärda stormar här, men hittills har jag klarat mig.

Nattpass igen. Allt okej.

Lördag

Vaknar vid nio. Kollar internet för att se hur mitt bordtennislag i Landsberg har spelat. Vi vann!

Det finns en brödmaskin så vi har alltid färskt bröd. Och knäckebröd har jag tagit med.

Solen skiner så vi går ut och skottar snö. Pingvinerna är gulliga när de vankar omkring på land. När de är hungriga hoppar de ner i ishavet och då är de i sitt riktiga element.

Efter lite jobb är det dags att tvätta och sedan bakar jag min första kaka på länge.

På kvällen lagar jag Janssons frestelse. Min storkusin Margaretha tog med ansjovis till Landsberg, så att jag kan njuta av svensk mat här på andra sidan jorden.

Söndag

Vaknar och tittar ut genom fönstret. Dimmigt. Kollar mejl från vänner. Kontrollerade att alla förbindelser är okej för kommande satellitpass.

Nu regnar det. Det var otänkbart i oktober för tio år sedan. Klimatförändringen märks och ozonhålet är stort här. Man måste skydda ögon och hud mot UV-strålning.

Det är verkligen intressant att få jobba här i Antarktis och uppleva den här delen av världen. Men det ska bli fint att få komma hem igen. Som min mor brukade säga: Borta bra men hemma bäst.

Mer läsning

Annons