Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slakta RUT

Annons

Det finns många anledningar till att jag inte tycker om RUT. En av de främsta är att det främst gynnar de som redan har gott om pengar. Titta t.ex. på hur stor skillnad det är på uttaget av RUT mellan de två Uppländska kommunerna Tierp och Knivsta. Snittinkomsten är väldigt mycket högre i Knivsta än i Tierp och likaså nyttjandet av RUT. (Lägger man därtill hur Uppsala läns borgarna lägger ut entreprenad på vårdcentraler i de mer välbärgade delarna av länet, så blir bilden än mer tydlig om vilka de gynnar med sin politik! *obs:utvikning från ämnet*)

Den främsta anledningen till att jag är emot RUT ligger dock hos den anställde:
Det är väldigt slitsamt att jobba fysiskt. En spann på tio liter väger ganska mycket i slutet av en dag. Jobbar du under en längre tid i den här branschen sliter du ut dig - garanterat. Många kvinnor får den s.k. “kärringsjukan”, dvs. fibro, som är svår att diagnostisera. Detta gör, med regeringens införda regler på försäkringskassan, att många i branschen utförsäkras!
Jobbet som städare är ganska dåligt betalt, framförallt i förhållande till slitaget på kroppen, lägg därutöver att städare sällan jobbar full tid hos en specifik arbetsgivare. Du kan t.ex. vara tvungen att jobba 7-14 hos en arbetsgivare och 18-21 hos en annan… du kan ha än flera uppdrag och kortare tider. Om du då t.ex. blir deltidssjukskriven kan det bli knivigt att jobba de timmar som du faktiskt kan jobba… hos den arbetsgivare som du har flest timmar eller där du har lättast att jobba!?
Konkurrensen i städbranschen är hård. Genom anbud och provstädningar drivs tempo upp (och kvaliteten försämras dessutom). En del städare måste helt plötsligt göra samma jobb på mindre tid, andra blir av med jobbet och några frågas om de vill inte vill starta eget och lägga anbud - vilket inte alla kan och vilket kan vara än mer slitsamt!

Jag har några frågor till dom som är för RUT:
Varför ska vi använda skattemedel till att legalisera en bransch där skattefusk förekommer när samma argument inte används vid bekämpning av bidragfusk?
Varför ska vi använda skattemedel för att gynna de som redan har pengar?
Vem städar hemma hos städaren/städerskan? Borde inte dessa människor, som uppenbart behöver den hjälpen mest, vara de som ska skattesubventioneras mest i så fall!?

Slutligen vill jag gå till en stor liberal tänkare vid namn John Rawls, som ansåg att politik och politiska beslut ska utgå från att hjälpa de sämst bemedlad i samhället - det gör inte RUT. Därför ska det avskaffas!
Robert Christensen (S) Tierp

Mer läsning

Annons