Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Släkting firade minnet av fackkämpen Joe Hill

Rolf Hägglund talar om Joe Hill med stolthet i rösten.
Hans farfar var bror till den legendariske Gävlesonen som emigrerade till Amerika och avrättades för mord.
– Jag tror att han var oskyldig, säger Rolf Hägglund.

På onsdag är det precis 93 år sedan Joel Emanuel Hägglund, sedermera Joe Hill, mötte döden i Salt Lake City. Det högtidlighålls i Gävle bland annat genom föredrag av Mattias Gardell, professor i religionshistoria.

Men redan i går hölls en hel dag till Joe Hills minne.

Besökare fick möjlighet att se närmare på museet i Joe Hillgården, lyssna till föredrag och visor. Programmet fortsatte senare på kvällen på Musikhuset.

– Vi tyckte att det kunde vara kul med en dag för att lyfta fram Joe Hill, säger Christer Forsberg, ordförande i Joe Hill-sällskapet.

För Rolf Hägglund i Alingsås kändes det självklart att delta. Han är barnbarn till Joe Hills bror Efraim.

I dag är minnet av agitatorn högst levande i Rolfs släkt. Men så var det inte från början. Sedan Joel Hägglund emigrerat till det stora landet i väster, bytt namn och engagerat sig i Industrial Workers of the World, blev kontakten med släktingarna hemma i Sverige nästan obefintlig.

Efter Joes död skickades alla papper som rörde honom till hans morbror och moster i Gävle. På den tiden betraktades Joe mer som skamfläck än hjälte och mostern förvarade dokumenten på vinden för att senare elda upp dem.

Men på 1950-talet fick Joe upprättelse och blev omskriven i bokform. Själv känner sig Rolf mycket stolt över att vara släkt med legendaren.

– Jag beundrar verkligen hans arbete för att förbättra villkoren för arbetarna i Amerika. Och jag tror inte att han begick det där mordet. I vilket fall som helst borde han inte ha blivit fälld på de bevis som fanns, säger han.