Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Släkting firade minnet av fackkämpen Joe Hill

Rolf Hägglund talar om Joe Hill med stolthet i rösten.
Hans farfar var bror till den legendariske Gävlesonen som emigrerade till Amerika och avrättades för mord.
– Jag tror att han var oskyldig, säger Rolf Hägglund.

Annons

På onsdag är det precis 93 år sedan Joel Emanuel Hägglund, sedermera Joe Hill, mötte döden i Salt Lake City. Det högtidlighålls i Gävle bland annat genom föredrag av Mattias Gardell, professor i religionshistoria.

Men redan i går hölls en hel dag till Joe Hills minne.

Besökare fick möjlighet att se närmare på museet i Joe Hillgården, lyssna till föredrag och visor. Programmet fortsatte senare på kvällen på Musikhuset.

– Vi tyckte att det kunde vara kul med en dag för att lyfta fram Joe Hill, säger Christer Forsberg, ordförande i Joe Hill-sällskapet.

För Rolf Hägglund i Alingsås kändes det självklart att delta. Han är barnbarn till Joe Hills bror Efraim.

I dag är minnet av agitatorn högst levande i Rolfs släkt. Men så var det inte från början. Sedan Joel Hägglund emigrerat till det stora landet i väster, bytt namn och engagerat sig i Industrial Workers of the World, blev kontakten med släktingarna hemma i Sverige nästan obefintlig.

Efter Joes död skickades alla papper som rörde honom till hans morbror och moster i Gävle. På den tiden betraktades Joe mer som skamfläck än hjälte och mostern förvarade dokumenten på vinden för att senare elda upp dem.

Men på 1950-talet fick Joe upprättelse och blev omskriven i bokform. Själv känner sig Rolf mycket stolt över att vara släkt med legendaren.

– Jag beundrar verkligen hans arbete för att förbättra villkoren för arbetarna i Amerika. Och jag tror inte att han begick det där mordet. I vilket fall som helst borde han inte ha blivit fälld på de bevis som fanns, säger han.