Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Släpp in framtiden!

Det är många som menar att dagens ungdomsgeneration är den bästa som vi någonsin har haft. Man är mer välutbildad, mer internationellt orienterad, mer företagsam och mer it-kunniga än tidigare generationer men trots det så tas inte ungdomars potential och möjligheter tillvara i tillräckligt stor utsträckning på arbetsmarknaden. I en rapport från Kreicberg utredning & opinion har tillvaron och möjligheterna för svenska ungdomar jämförts dels med andra länder men även för länen inom Sverige. Det som har jämförts är arbetslöshet, företagande, möjligheter till karriär i unga år, utbildningsnivå, inkomster, köpkraft, inställning till unga och hälsa. I det europeiska ungdomsindexet ligger Sverige på plats 14 vilket betyder att det finns betydande möjligheter att förbättra villkoren generellt för svenska ungdomar. Det land som ligger 1:a i mätningen är Irland, dit också många svenska ungdomar har åkt och arbetat de senaste åren, liksom man har gjort till Norge.

Vi är allvarligt bekymrade över ungdomars möjligheter i Gävleborgs län. Vi vet att 10 00 jobb försvunnit från länet de senaste 25 åren och att befolkningen minskat under många år. När man väger samman de faktorer som sammanställs över det europeiska ungdomsindexet så hamnar Gävleborg sist på listan över i vilka län det är bäst att bo i för unga. Vi har högst arbetslöshet i Sverige för unga enligt Arbetsförmedlingens statistik 2009 i ålder 18-24 år och det är samma regering och samma lagar i hela Sverige så den katastrofalt höga ungdomsarbetslösheten beror alltså på den lokala politiken, och inte den nationella.

När man väger samman alla faktorer så hamnar Gävleborg tillsammans med Västernorrland i den absoluta Sverigebotten. De två län där det är bäst för ungdomar att bo och verka i är Stockholm tätt följt av Kronoberg och Västra Götaland.

Det här går att förändra och vi ser tillsammans stora möjligheter att relativt snabbt förändra situationen med en ny politik i länets kommuner som tar tillvara ungdomars möjligheter.

Förbättra resultat i länets grundskolor så att våra barn och ungdomar får en bättre start i livet med bättre kunskaper. Gävleborgs län borde ligga i toppen i lärarfackens ranking och inte i botten.
Förbättra företagsklimatet i länets kommuner så att vi får fler växande företag/arbetsgivare så att våra unga kan få jobb, riktiga jobb.
Gör Gävleborgs län mer attraktivt för unga, med fler mindre bostäder, och högre status för Högskolan i Gävle. Vi är inte främmande för att Högskolan i Gävle kan bli en filial till Universitet i Uppsala för att nå detta mål snabbt, men Högskolan i Gävle måste omgående inleda ett stort och brett samarbete med näringslivet så att man har relevanta och adekvata utbildningar anpassade till företagens behov i länet.
Arbetsmarknadens parter måste i alla branscher införa lärlingsavtal för att minska trösklarna till jobben och även förhandla fram förändringar i LAS så att inte ungdomar diskrimineras på arbetsmarknaden.
Arbeta mer med företagande i skolorna i Gävleborg så att fler får möjligheten att prova på redan i tidiga år att se möjligheten att driva företag som inkomstmöjlighet. Varför ska inte nästa Google eller Microsoft starta i vårt län?


Patrica Warberg 24 år

Kandidat lanstinget för nya Moderaterna Gävle

Joel Skoglund 19 år

Kandidat kommunfullmäktige för nya Moderaterna Hudiksvall

Hampus Furubacke 19 år

Kandidat kommunfullmäktige för nya Moderaterna Gävle

Lars Beckman 42 år

Kandidat till Sveriges Riksdag för Nya Moderaterna Gävleborg