Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Släpp in framtiden

Annons

Ett nytt år står för dörren. Många av oss tar då tillfället i akt att fundera över vad som skulle göra verklig skillnad det kommande året.

För näringslivet är både avtalsrörelse och valrörelse viktiga kommande händelser. I år har lågkonjunkturen satt stora spår hos de flesta företagare och deras medarbetare. I Gävle drabbas alla i kommunen mer eller mindre av Ericssons drastiska beslut att lägga ner fabriken. Även om det nu på nyhetsplats och i konjunkturbedömningar finns signaler om att botten är nådd så är vi fortfarande i lågkonjunkturens kölvatten och kommer så att vara ett tag till. Återhämtningen är långsam och skör.

Avtalsrörelsen är viktig för tempot i återhämtningen för jobben skull. Utrymmet för generella lönekostnadsökningar är obefintligt och variationerna mellan branscher och företag är stora när det gäller att kunna bära nya pålagor. Samtidigt fortsätter inkomst-skattesänkningarna och prognoserna pekar på fortsatt låg räntenivå och låg inflation. Ingångsvärdena för en reallöneutveckling är goda ,utan de omfattande lönekrav som fackliga organisationer ställt.

Historien visar att varje lågkonjunktur så småningom följs av en uppgång. Om vi agerar klokt och förvaltar våra resurser rätt under de kärva åren har vi stor chans att stå ordentligt rustade i uppgång. Detta kräver kreativa företagare som vågar expandera, men det kräver också ett modigt och visionärt politiskt ledarskap. Valrörelsen förväntas ge svar på vad de två regeringsalternativen verkligen vill uppnå.

När man blickar framåt behöver man sätta strålkastarljuset på möjligheterna. Ta ungdomsarbetslösheten som ett exempel. I Gävleborgs län är ungdomsarbetslösheten rekordhög i allmänhet men i Gävle i synnerhet. Detta faktum är ett problem som borde överskugga allt annat. De många ungdomar som inte får jobb tillhör i många stycken historiens bästa generation. De kan tillföra mycket för utveckling i många företag. De har en god grundutbildning, de är språkkunniga, de är tekniskt bevandrade och de tänker nytt. Ung Företagsamhet har exempelvis expanderat till att nu omfatta över
1 000 ungdomar i gymnasieskolan i länet.
Fler företag behöver startas och fler behöver växa. Lagen om offentlig upphandling, Utmaningsrätt, lagen om vårdval och lag mot osund konkurrens är politiska initiativ som sakta skapar nya marknader för företagande i en sektor som varit monopoliserad. Samarbetet mellan privata entreprenörer och insiktsfulla offentliga upphandlare kan skapa många växande företag. Möjligheterna är stora.
Svenskt Näringsliv frågar varje år företagare vad de anser om företagsklimatet i kommunen. Man sammanställer sedan en rankinglista över alla 290 kommuner i landet. I detta län ligger Ockelbo kommun bäst till och tyvärr ligger Gävle, som borde vara länets motor, mycket lågt.
Den svenska företagarhistorien visar att kristider föder kreativitet. I många företag formas nu nya strategier för att nå bättre konkurrensförmåga, nå nya marknader och skapa bästa möjliga organisatoriska förutsättningar.

I rikspolitiken omprövas offentligt traditionella ställningstaganden i synen på skatter, på energiförsörjning, på utbildningssystemet och i arbetsmarknadspolitiken.

Till julklapp önskar jag mig att de lokala politikerna Seppo Laine (v), som kallat oss företagare för kackerlackor, och Carina Blank (s) i en gemensam debattartikel utlovar att man ska hjälpa alla arbetslösa till arbete genom att skapa ett bra företagsklimat så att vi företagare som är jobbskapare känner kommunens stöd och förtroende men det kanske är att hoppas på för mycket?


Gävle Rörmontage
Medlem i Svenskt Näringsliv

Mer läsning

Annons