Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Släpp sommarstuge- stressen

Fem veckors semester innebär alltför ofta fem veckors byggjobb i sommarstugan. Anders Öfvergård, Arga snickaren, tycker att man ska planera för ledighet och umgänge i stället för renoveringsjobb på semestern.

Det är skönt att ha ett kök som hemma. Och helst vattentoalett, dusch och värmegolv. Baksidan av bekvämligheten på landet är att toaletten kan frysa sönder, åskan slå ner i teven och det blir fukt i dvd-spelaren. Ju modernare sommarstuga desto mer att ta hand om tycker

Anders Öfvergård, känd som Arga snickaren i Kanal 5, ett program där han hjälper familjer att bli färdiga med renoveringsprojekt som ofta pågått i flera år.
- Villaägare har ofta fullt upp med sina hus. För att komma bort från det problemet köper de ett sommarhus och därmed ett likadant problem till.

Vill vara ledig
Drömmen om det slappa livet på landet förvandlas ofta till plikter och samma krav på standard som hemma. På Anders Öfvergårds lantställe i Stockholms skärgård har han lagt ribban där han tycker att den ska vara.
- Jag vet hur mycket jobb det är att ta hand om ett modernt hus och jag vill ha ledigt när jag är på landet.

Han har varken rinnande vatten eller toalett. Familjen är tillsammans, fiskar, hämtar vatten i brunnen och går på utedasset. När det är dåligt väder åker de hem. Han menar att åka till landet är ett sätt att bryta vardagen och han vill inte känna något tvång att åka dit och fixa saker.
- Det är en frihet i att veta att om vi inte åker ut så kan ingenting hända. Jag vill inte åka dit för att stänga av vattnet eller för att jobba. För mig är sommarstugan ett ställe man åker till när väder och vind tillåter. Annars är jag hellre kvar hemma.

Vad är viktigast?
Många tycker att det är roligt att bygga och de flesta som vill renovera har idéer om hur det ska bli bättre. Men Anders menar att man först ska bestämma vad som är viktigast i livet.
- Om man ska bygga en altan och aldrig har gjort det förut så ska man tänka på att det kan ta fyra veckor. Det är större delen av semestern och man måste fråga sig om det är värt det? Vad vill man minnas av sommaren och vad vill man att barnen ska minnas av sommaren?

Om man sätter igång att renovera och riva större delar av huset så går det inte att ångra sig.
- Det går inte ens att sälja ett hus som inte går att bo i.

Anders tycker att man ska fråga sig varför man har en sommarstuga. Är det för att det ska se ut som i en inredningstidning eller är det för att man ska umgås med familjen?
- Jag vill att folk ska hinna känna att det är en härlig värld.


Helena E. Källgren/TT Spektra

helena.kallgren@ttspektra.se