Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slitet i John Lindberg trio börjar löna sig

De har slitit ut tre turnébussar och fyra ljudanläggningar.

Nu släpper John Lindberg Trio sin fjärde skiva och uppmärksammas i hela landet.

Och de har jobbat hårt för att nå dit.

Annons

Hemma hos John Lindbergs familj i Järbo fanns skivor med Elvis och 50-talsrock. John Lindberg lyssnade och önskade sig en riktig elgitarr i tioårspresent. Det fick han och började spela. Och blev besatt, kan man säga.

Några år senare hade han samlat ihop pengar till att köpa en bättre gitarr.

– Jag och pappa var inne i Gävle och tittade på den och så gick det några dagar innan jag kunde köpa den och under den tiden utvecklade jag migrän, eftersom jag längtade så mycket. Och sen när jag hade köpt den så kunde jag inte sova på nätterna utan satt uppe och tittade på den.

John Lindberg berättar med ett litet småleende. Han och bandkollegan Martin Engström sitter på Konditori Marangoni i Sandviken och äter lunch. De har åkt från Falun, där de två bor nu, och intervjuer med lokalradion, Dala-Demokraten och Barometern i Kalmar och ska hämta en ny ståbas till Martin innan de drar tillbaks till Falun igen.

– Vi ska fira i kväll och äta middag, säger John Lindberg och rabblar sen resten av schemat för den närmaste tiden: spelning för pressen i Stockholm, dubbla spelningar i Dalarna i helgen, spelning i Stockholm igen på söndagen och så medverkan i TV4:s Nyhetsmorgon på måndagen.

– Vi åker i princip direkt från spelningen dit, vid kvart i fyra på morgonen.

De är vana vid att slita hårt. John Lindberg har stått på scenen sen han var 13 år (nu har han precis i dagarna fyllt 24) och John Lindberg Trio snittar på ungefär 100 spelningar om året. Det är typ varje helg, det.

– Jag hade inte så bra betyg i de ämnena som låg på fredagar, eftersom jag var ute och turnerade då. Men mina musiklärare tyckte att det var okej. Och jag tjänade ju pengar, säger John Lindberg.

Och slitet har lönat sig. När förra skivan släpptes hade de det stora bolaget Bonnier Amigo i ryggen, ett bokningsbolag och ett managementbolag som hjälpte dem. Och när nu ”Made for rock ’n’ roll” släpps så distribueras den dessutom överallt, på mackar och Åhlénsvaruhus och stormarknader.

– Vi har nästan nått våra mål nu, konstaterar Martin Engström. Att vi finns på mackar, det är ju där man säljer skivor numera. Och det är ju där jag köper skivor.

Och numera kan de leva på musiken. Det är det som hela tiden har varit det viktigaste målet.

John Lindberg trio spelar rockabilly, en genre som får recensenter att skriva mer om deras hårvax än om musiken men som samtidigt har fått ett uppsving de senaste åren, med allt från dansbandet Playtones som vann ”Dansbandskampen” i SVT 2009 till tyska The Baseballs som slagit stort i Sverige.

John Lindberg trio spelar inte typisk rockabilly, förklarar John Lindberg och Martin Engström. De tre bandmedlemmarna lyssnar på väldigt olika musik.

– Vi är lite rockabillyrebeller, säger John Lindberg.

– Jocke, vår trummis, har ett riktigt hårdrockstrumset till exempel, säger Martin Engström.

– Och texterna är viktiga för oss. Vi sjunger inte bara om bilar, säger John Lindberg och förklarar att en ”cell phone” mycket väl kan dyka upp i en text.

– Den första låten på skivan handlar om att flytta från Järbo, den andra handlar om att folk borde dansa till vår musik och den tredje om hur det är att vara på turné och bli lämnad av sin flickvän... Och man försöker ha nån liten hemlig grej med i varje text, men den blir alltid feltolkad, säger han med ett skratt.

De återkommer flera gånger till att det handlar om äkthet. Att göra det som känns rätt i hjärtat.

– Försöker man göra nåt som man tror att det ska vara då blir det inte bra, säger Martin Engström och förklarar att lite så var det med förra skivan.

På nya ”Made for rock ’n’ roll” har de gjort precis som de har velat. Spelat in på rullbandare mitt ute i skogen.

– Bara ”rec” och sen spelat som fan, som John Lindberg uttrycker det.

Samma känsla uppstår när de kliver upp på en scen. ”Det som imponerar mest med den här trion är att den är så fantastiskt effektiv. Det finns inga döda punkter. Inte en enda gång tappar de publikens intresse, utan låser helt enkelt fast dem i twistande på stället”, skrev till exempel På Gångs recensent efter att ha sett trion på Smedsgårdsbluesen förra sommaren.

– Hade inte jag varit musiker så hade jag varit en teaterapa, säger John Lindberg.

– John ger alltid allt även om det är världens tråkigaste publik. Och vi hänger på, säger Martin Engström.

De säger att ibland kan de mest oväntade spelställen bli fantastiska konsertupplevelser. Som spelningen på kyrkans personalfest, till exempel.

I takt med att de blir allt mer etablerade växer förstås ställena de spelar på. Drömmen om att slå utomlands finns också, och de ska spela i Finland och Tyskland under året som kommer.

Men snart kan man också se dem på CC-puben i Gävle, där spelar de 25 februari.

– Det är ett av våra absoluta favoritställen. Det är litet men det blir alltid så bra stämning där, säger Martin Engström.

– Och så ska vi spela här borta på Drömfabriken också, det blir alltid bra, säger John Lindberg och viftar med handen västerut.

Har ni nåt mål kvar att uppfylla nu då?

– En ny turnébuss! säger Martin Engström.